IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 69, 10 December

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are the feature of Indian federalism?
1. The federating units have been given unequal representation in the Rajya Sabha
2. It is the result of an agreement among the federating units.
3. Powers have been clearly divided between the Centre and the States.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the Mount Everest.
1. It is also known as Sagarmatha in Nepal and Mount Qomolangma in China.
2. The Foreign Ministers of Nepal and China jointly certified the elevation of Mount Everest at 8,848.86 metres above sea level 86 cm higher than what was recognised since 1954.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 68, 9 December
3. Which of the following statement(s) is/are correct about National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT)?
1. Constituted under Companies Act, 2013
2. The President of the Tribunal and the chairperson and Judicial Members of the Appellate Tribunal shall be appointed after consultation with the Chief Justice of India.
3. Term of office of chairperson and members is 5 years and they can be reappointed for additional 3 years.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1and 3
(d) 1, 2 and 3

Know about the Council of Minister: Click Here
4. Consider the following statements regarding Rigvedic Aryans and Indus Valley People.
1. Rigvedic Aryans knew gold, silver, and copper whereas Indus Valley people knew only copper and iron.
2. Rigvedic Aryans used the coat of mail and helmet in warfare whereas the people of Indus Valley Civilization did not leave any evidence of using them.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Consider the following constitutional provisions regarding Highways.
1. Highways declared by or under law made by Parliament to be national highways – Union List under Seventh Schedule.
2. Article 257 (2): The executive power of the Union shall also extend to the giving of directions to a State as to the construction and maintenance of means of communication declared in the direction to be of national or military importance.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 67, 8 December
6. Which of the following objectives is not embodied in the Preamble to the Constitution of India?
(a) Economic liberty
(b) Liberty of belief
(c) Liberty of expression
(d) Liberty of thought
7. Consider the following statements regarding the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC).
1. Consists of Eight Member States namely Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka.
2. The last SAARC Summit in 2014 was held in Kathmandu (Nepal), which was attended by India.
3. SAARC Summits are usually held biennially and hosted by member states in alphabetical order.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 66, 7 December
8. Which of the following statement(s) is/are correct about the Participatory Guarantee System?
1. PGS is a process of certifying organic products, which ensures that their production takes place in accordance with laid-down quality standards.
2. The certification is in the form of a documented logo or a statement.
3. It is implemented by the Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
9. Whom of the following the memorizing of chronicles, dynastic histories and Epictales was the profession in context to the cultural history of India?
(a) Parivraajaka
(b) Magadha
(c) Agrahaarika
(d) Shramana
10. Consider the following statements regarding Partners in Population and Development (PPD).
1. Its Secretariat is located in Dhaka, Bangladesh.
2. Currently, PPD has a membership of 26 developing countries, representing more than 59% of the world’s population.
3. Launched at the 1995 International Conference on Population and Development (ICPD), when ten developing countries from Asia, Africa and Latin America formed an intergovernmental alliance to help implement the Cairo Program of Action (POA).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(c), 2(c), 3(a), 4(b), 5(c), 6(a), 7(d),8(a), 9(b), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 10 December, 2020

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD