IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 68, 9 December

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Who among the following has won the Western and Southern Open tennis tournament?
(a) Roger Federer
(b) Rafael Nadal
(c) Dominic Thiem
(d) Novak Djokovic

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding Eco-Bridges and choose the correct option:
1. The Eco-Bridges or Eco-Ducts are constructed to enhance the wildlife connectivity that are usually disrupted due to logging or highways.
2. The Ramnagar Forest Division in the Nainital district of Uttarakhand built the first eco-bridges for smaller mammals and reptiles.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 67, 8 December
3. Which of the following statements is/are correct about the Global Climate Change Performance Index?
1. The Global Climate Change Performance Index was recently released by the New Climate Institute, Germanwatch and CAN (Climate Action Network).
2. The index has been rating the fifty-seven greenhouse emitters in the world since 2005. These countries account to 90% of global emissions.
3. The index aims to enable comparison of mitigation efforts, enhance transparency in international climate politics.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
4. Consider the following statements and choose the correct option:
1. The Home Minister Amit Shah has released the Smuggling in India Report 2019-20.
2. The report was released during the 63rd founding day celebrations of Directorate of Revenue Intelligence.
3. The report analyses the smuggling trends on narcotic drugs, gold and foreign currency, security and commercial frauds.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 66, 7 December
5. Fausta, a female black rhino, believed to be the world’s oldest rhino, had recently died in the Tanzanian conservation area. What is the IUCN status of the black rhinos?
(a) Endangered
(b) Critically Endangered
(c) Least concern
(d) Near threatened
6. Which of the following became the first country to ban sun screens, that is toxic to coral reefs and sea life?
(a) Palau
(b) Papua New Guinea
(c) Philippines
(d) Indonesia

Know about the Council of Minister: Click Here
7. The Transiting Exo-planet Survey Satellite (TESS) has discovered a new habitable exo-planet, that belongs to which space agency?
(a) Indian Space Research Organisation (ISRO)
(b) Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)
(c) China National Space Administration (CNSA)
(d) National Aeronautics and Space Administration (NASA)
8. Which of the following is related to a Shopper?
(a) e-Commerce website
(b) Malware
(c) Robot
(d) Electric vehicle for shopping

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
9. Dhanu Jatra is celebrated in which of the following state?
(a) Odisha
(b) Chhattisgarh
(c) Telangana
(d) Jharkhand
10. Which of the following statements is/are correct regarding the Tharu tribes?
1. The Uttar Pradesh government has launched a scheme to take the unique culture of the Tharu tribes all over the world.
2. The intention of the scheme is to put these tribal villages on the tourism map.
3. This will create jobs and bring economic Independence to the tribal population in the region.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 1 and 2
(c) Only 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans. 1(d), 2(c), 3(d), 4(b), 5(b), 6(a), 7(d), 8(b), 9(a), 10(d).

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 9 December, 2020

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD