IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 67, 8 December

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. The ‘Sthanakvasi” sect with reference to the religious practices in India belongs to:
(a) Jainism
(b) Buddhism
(c) Vaishnavism
(d) Shaivism

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding Hampi.
1. It was the last capital of the last great Hindu Kingdom of Vijayanagar.
2. It was a part of the Mauryan Empire back in the third century BC.
3. Its name is derived from Pampa which is the old name of the Tungabhadra River on whose banks the city is built.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
3. Which of the following statement(s) is/are correct about the Roshni Act of J&K?
1. Enacted in 2001, the law sought to regularise unauthorised land.
2. The Act envisaged the transfer of ownership rights of state land to its occupants, subject to the payment of a cost, as determined by the government.
3. The government said the revenue generated would be spent on commissioning hydroelectric power projects, hence the name “Roshni”.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 66, 7 December
4. Biographies of Mazzini, Garibaldi, Shivaji and Shrikrishna was written by whom and he was also elected to the Central Assembly?
(a) Bipin Chandra Pal
(b) Motilal Nehru
(c) Aurobindo Ghosh
(d) Lala Lajpat Rai
5. Consider the following statements regarding Elephant Corridors.
1. Elephant corridors are narrow strips of land that connect two large habitats of elephants.
2. They are crucial to reduce animal fatalities due to accidents and other reasons. So fragmentation of forests makes it all the more important to preserve migratory corridors.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Know about the Council of Minister: Click Here
6. For which of the following products Himachal Pradesh wants GI status?
1. Karsog Kulth
2. Thangi of Pangi
3. Rajmah of Bharmour
4. Chamba Chukh
Choose the correct answer
(a) 1, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
7. Consider the following statements regarding “vote-on-account” and “interim budget”.
1. A “vote-on-account” only deals with the expenditure in the Government’s budget, while an “interim budget” includes both expenditure and receipts.
2. The provision of a “vote-on-account” is used by a regular Government, while an “interim budget” is a provision used by a caretaker Government.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 65, 27 November
8. Name the following groups of plants that were domesticated in the ‘New World’ and introduced into the ‘Old World’?
(a) Cotton, coffee and sugarcane
(b) Tobacco, cocoa and rubber
(c) Tobacco, cotton and rubber
(d) Rubber, coffee and wheat
9. Consider the following statements regarding HL-2M Tokamak.
1. The HL-2M Tokamak reactor is China’s largest and most advanced nuclear fusion experimental research device.
2. The mission is named Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST).
3. Located in Sichuan province and completed late last year, the reactor is often called an “artificial sun” on account of the enormous heat and power it produces.
Which of the following statement(s)given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 64, 25 November
10. Which of the following statement(s) is/are correct about Asteroids?
1. Asteroids are also known as minor planets and are made up of metals and rocks.
2. Most asteroids are irregularly shaped, though a few are nearly spherical.
3. There are also binary (double) asteroids, in which two rocky bodies of roughly equal size orbit each other, as well as triple asteroid systems.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1 and 3
Ans: 1(a), 2(d), 3(a), 4(d), 5(c), 6(d), 7(c), 8(b), 9(a), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 8 December, 2020

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD