IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 66, 7 December

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding LAF and choose the correct option:
1. RBI has decided to extend the liquidity adjustment facility (LAF) to Regional Rural Banks (RRB) to make liquidity management more efficient.
2. The LAF was introduced in RBI in 1998 based on the recommendations of the Narasimham Committee on Banking Sector Reforms.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following statements is/are correct about migratory bird festival this year?
1. Bihar is planning its first-ever migratory bird festival this year.
2. This is a three-day festival to be organised in Bhagalpur District.
3. It is to be jointly organised by Bhagalpur forest division, Bombay Natural History Society and the local Mandar Nature Club.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Know about the Council of Minister: Click Here
3. The death anniversary of Dr B R Ambedkar is dubbed as-
(a) Mahaparinirvana Divas
(b) Ambedkar Divas
(c) Chaitya Bhoomi Divas
(d) Nirvana Divas

4. The #indiasupportscaa campaign was launched via which app?
(a) MyGov
(b) UMANG
(c) Twitter
(d) NaMo

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 65, 27 November
5. Which of the following species is ‘Systomus gracilus’ that has been identified in the river Ganga?
(a) Fish
(b) Turtle
(c) Octopus
(d) Crocodile
6. Which among the following bodies has stated that states can grant reservation in PG admissions to Government Doctors serving in remote areas?
(a) Supreme Court of India
(b) Medical Council of India
(c) Ministry of Health and Family Welfare
(d) All India Institute of Medical Sciences

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 64, 25 November
7. Consider the following statements:
1. Several drug makers are seeking Emergency Use Authorisation (EUA) for the COVID-19 vaccine.
2. Pfizer had applied for the EUA in the UK and has been approved by the Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency of the country.
3. Also, the Serum Institute of India and Moderna have also applied for the Emergency Use Authorisation of COVID-19.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here
8. Which of the following statements is/are correct regarding the Child-friendly police station?
1. It was recently established in Mumbai as per the guidelines provided by the National Commissioner for Protection of Child Rights (NCPCR).
2. This police station will work towards character building among children and will also create a perception that police are not enemies but friends of people.
3. It aims to prevent juvenile crimes and ensure children reforms.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 3
(c) Only 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 61, 22 November
9. Consider the following statements:
1. Malaysian Mangur is a catfish that was banned by the National Green Tribunal as it was harming the local ecosystem and the consumers’ health.
2. It also has high demand because it is cheaper when compared to other seafood. Recently, thousands of tons of this banned catfish were found to be illegally bred in over 125 artificial ponds in rural Thane, Maharashtra.
Which of the above statement is/are NOT correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor2
10. Which of the following statements is/are correct regarding the State Consent must to extend CBI Jurisdiction?
1. The Supreme Court of India pronounced that the consent of the State Government is mandatory for the Central Bureau of Investigation (CBI) to extend its jurisdiction in the state.
2. The verdict has come after the eight non-BJP states withdrew their consent for CBI to probe fresh cases in the jurisdiction of the state.
3. The states were Jharkhand, Kerala, West Bengal, Mizoram, Maharashtra, Rajasthan, Punjab and Chhattisgarh.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 1 and 2
(c) Only 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans. 1(c), 2(d), 3(a),4(d), 5(a), 6(a), 7(d), 8(c), 9(a), 10(d).

 Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection : Click Here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD