IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 65, 27 November

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements with reference to the cultural history of India.
1. At Fatehpur Sikhri, the white marble was used in making Buland Darwaza and Khankah.
2. In making Bara Imambara and Rumi Darwaza at Lucknow, red sandstone and marble were used.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following sentences regarding All India Presiding Officers Conference.
1. In 1921, it began and the Gujarat event marks its centenary year.
2. Theme for 2020: ‘Harmonious Coordination between Legislature, Executive and Judiciary: Key to a Vibrant Democracy’.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
3. With reference to the Indian Constitution, consider the following statements.
1. Commutation denotes the substitution of one form of punishment for a lighter form.
2. Remission implies reducing the period of the sentence without changing its character.
3. Respite denotes awarding a lesser sentence in place of one originally awarded due to some special fact.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

Know about the Council of Minister: Click Here
4. Manganiyars which was a community of people is well-known for their:
(a) pietra dura tradition in Central India
(b) martial arts in North-East India
(c) musical tradition in North-West India
(d) classical vocal music in South India
5. When the Speaker of Lok Sabha automatically disqualifies from his post?
1. If he tenders his resignation to the Deputy Speaker.
2. If he is declared undischarged insolvent.
3. If he is no longer the citizen of India or voluntarily accepts the citizenship of any other country.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 64, 25 November
6. Consider the following statements regarding the MPLAD scheme.
1. Launched in December, 1991 and the scheme is fully funded by the government of India.
2. Seeks to provide a mechanism for the Members of Parliament to recommend works of developmental nature for creation of durable community assets and for provision of basic facilities including community infrastructure, based on locally felt needs.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Consider the following statements regarding the Essential Services Maintenance Act (ESMA).
1. The Essential Services Maintenance Act (ESMA) is an act of Parliament of India and its objective is to ensure the delivery of certain services, which if obstructed would affect the normal life of the people.
2. These include services like public transport (bus services), health services (doctors and hospitals). ESMA gives police right to arrest without a warrant anybody violating the Act’s provisions.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 61, 22 November
8. Which of the following statement(s) is/are correct about puppetry in India?
1. The string puppets of Orissa are known as Kundhei.
2. The earliest reference to the art of puppetry is found in Tamil classic ‘Silappadikaaram’.
3. The string puppets of Karnataka are called Gombeyatta.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
9. Which of the following statement(s) is/are correct about Lachit Borphukan?
1. He was a commander in the Ahom kingdom.
2. Known for his leadership in the 1671 Battle of Saraighat which was fought on the banks of the Brahmaputra in Guwahati.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 60, 21 November

10. Consider the following statements regarding Sir Chhotu Ram.
1. Born in 1881, he was a prominent politician in British India’s Punjab Province.
2. He was a co-founder of the National Unionist Party.
3. He championed the interest of oppressed communities of the Indian subcontinent. For this feat, he was knighted in 1937.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(a), 2(c), 3(a), 4(c), 5(d), 6(b), 7(c), 8(d), 9(c), 10(d)

UPSC CSE Rank Holders 2017 to 2020: 5 Success and Inspiring Stories of IAS

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 27 November, 2020

To know more about the SDG Index by Niti Aayog: Click Here

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *