IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 61, 22 November_00.1
UPSC Exam   »   IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set...

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 61, 22 November

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct?
1. ‘Bijak’ is a composition of the teachings of Saint Dadu Dayal.
2. Madhvacharya propounded the philosophy of Pushti Marg.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Know about Santhal Rebellion: Click Here
2. Consider the following statements regarding Asia-Pacific Economic Cooperation.
1. It was established in 1989 and has 21 members.
2. India is not a member but was invited to be an observer for the first time in November 2011.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 61, 22 November_40.1

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
3. Manganiyars are a community of people and is well-known for their:
(a) Pietra dura tradition in Central India
(b) Martial arts in North-East India
(c) Musical tradition in North-West India
(d) Classical vocal music in South India
4. Which of the following is/are the duty of the President of India to cause to be laid before the Parliament?
1. The Report of the Public Accounts Committee
2. The Report of the National Commission for Scheduled Castes
3. The Report of the Comptroller and Auditor General
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 60, 21 November
5. Consider the following statements regarding the National Supercomputing Mission.
1. It was launched in 2015.
2. Supercomputers will also be networked on the National Supercomputing grid over the National Knowledge Network (NKN).
3. The Mission is implemented and steered jointly by the Department of Science and Technology (DST) and Department of Electronics and Information Technology (DeitY).
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 59, 20 November
6. Which of the following statement(s) is/are correct about Seismic waves?
1. All seismic waves are mechanical waves and their behaviour change with the change in medium.
2. Seismic waves require medium to propagate.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Which of the following is/are the features of the National Digital Health Mission?
1. The scheme will come under the Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana.
2. It comprises six key building blocks — HealthID, DigiDoctor, Health Facility Registry, Personal Health Records, e-Pharmacy and Telemedicine.
3. Under the Mission, every Indian will get a Health ID card.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

What is Project Tiger?
8. Which of the following statement is/are correct about Kashag?
1. The Kashag is the Central Tibetan Administration’s highest executive office and comprise seven members.
2. It is headed by the Sikyong who is directly elected by the exiled Tibetan population.
3. Kashag’s term is for five years.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 58, 19 November
9. Consider the following statements regarding Sattriya dance.
1. It is a combination of music, dance and drama.
2. It is a centuries-old living tradition of Vaishnavites of Assam.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Consider the following statements regarding five eyes.
1. It is an intelligence alliance comprising Australia, Canada, New Zealand, the United Kingdom and the United States.
2. It began in 1946 when the United States and the United Kingdom agreed to an open exchange of intelligence on the communications of foreign nations.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(d), 2(c), 3(c), 4(b), 5(a), 6(c), 7(d), 8(d), 9(c), 10(c)

Know about the Essential Commodities Amendment Act,2020: Click Here

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 23 November, 2020

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?