IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 6, 29 August_00.1
UPSC Exam   »   IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set...

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 6, 29 August

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct with respect to compensation cess?
1. The cess will not be payable by exporters and those persons who have opted for compensation levy.
2. The cess will compensate the states for any revenue loss on account of the implementation of GST.
3. The input tax credit of this cess can be only used to pay compensation cess and not the other taxes like CGST, SGCT or IGST.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 29 August, 2020
2. Which of the following statements regarding the advisory jurisdiction of the Supreme Court are not correct?
1. It’s binding on the Supreme Court to offer its opinion on any matter mentioned it by the President.
2. The full bench of the Supreme Court hears any reference made to it under its power of advisory jurisdiction.
3. The Supreme Court opinion on reference under advisory jurisdiction isn’t binding on the government.
4. Not more than one reference at a time is often made to the Supreme Court under its power of advisory jurisdiction.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 2 and 4
3. Which of the following tribes are Particularly Vulnerable Tribal Groups residing in the Andaman and Nicobar Islands?
1. Jarawas
2. Onges
3. Great Andamanese
4. Shompens
5. North Sentinelese
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 4 only
(b) 1, 2, 3 and 5 only
(c) 1 and 5 only
(d) 1, 2, 3, 4 and 5

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 6, 29 August_40.1

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
4. Which of the following observations is/are not correct regarding Quit India Movement of 1942?
1. Quit India movement was launched by Mahatma Gandhi at Mumbai’s Gowalika Tank Maidan also known as August Kranti Maidan.
2. The outcome of the movement was that Congress was declared an unlawful association and its office all over the country were raided.
3. Quit India Movement was a spontaneous movement.
4. In general, the movement did not attract the labour class.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 2, 3 and 4
5. Consider the following statements regarding Scheduled Castes and Scheduled Tribes:
1. Articles 341 and 342 of the Constitution of India define as to who would be Scheduled Castes and Scheduled Tribes with respect to any State or Union Territory.
2. The Central List of Scheduled Castes and Tribes is notified by the President.
3. The consent of the Parliament is not required to exclude or include castes in the List.
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) All of the above
6. Consider the following statements with respect to the Insolvency and Bankruptcy Code (IBC):
1. It does not provide for the initiation of insolvency proceedings against personal guarantors of corporate debtors.
2. Any person aggrieved by the order of the National Company Law Tribunal may make an appeal to the High Court.
Which of the above statement(s) is/are incorrect?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 28 August, 2020
7. Which of the following statement(s) is/are not correct about Hurricanes?
1. Hurricane Laura is considered as a category 3 storm.
2. Hurricanes rotate in a counter-clockwise direction around an “eye” in the Northern Hemisphere.
3. The word “hurricane” is used to refer to tropical cyclones.
4. These are very violent storms with dangerous weather conditions like high winds, heavy rainfall, storm surge, etc.
Select the answer from the codes given below:
a) 1 and 2
(b) 2 and 4
(c) Only 1
(d) 1and 3
8. Name the parties established by Dr. B.R Ambedkar?
1. The Peasants and Workers Party of India
2. All India Scheduled Castes Federation
3. The Independent Labour Party
Choose the correct option
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
9. Consider the following statements about Balance of Payment (BOP).
1. The balance of payments (BOP) is a statement of all transactions made between entities in one country and the rest of the world over a defined period of time.
2. The balance of payments includes only the current account.
3. BOP statement helps the Government to decide only trade policies.
4. BOP of a country reveals its financial and economic status.
Which of the following statement(s) given above is/are incorrect?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only
(d) 2, 3 and 4
10. What does disguised unemployment in general means:
1. Marginal productivity of labour is zero.
2. Alternative employment is not available.
3. Large number of people remains unemployed.
4. Productivity of workers is low.
Choose the correct option
a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 4
Ans: 1(d), 2(d), 3(d), 4(c), 5(a), 6(a), 7(c), 8(b), 9(b), 10(a)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 5, 28 August

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?