IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 58, 19 November_00.1
UPSC Exam   »   IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set...

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 58, 19 November

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. On which of the following bank of river the Rangpur culture sites are located?
(a) Krishna
(b) Ghelo
(c) Ganga
(d) Yamuna
2. The Sabarmati Ashram was founded in which of the following year?
(a) 1912
(b) 1913
(c) 1916
(d) 1918

What is Wood’s Despatch? Click Here to know more
3. In which of the following ways biodiversity forms the basis for human existence?
1. Prevention of soil erosion
2. Pollination of crops
3. Soil formation
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 58, 19 November_40.1

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
4. Consider the following statements regarding Hurricanes.
1. Hurricanes are categorised on the Saffir-Simpson Hurricane Wind Scale, which rates them on a scale of 1 to 3 based on wind speed.
2. Hurricanes that reach category two or three are called major hurricanes.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 57, 18 November
5. Which of the following is/are the purpose(s) of the Certiorari writ?
1. To secure the performance of public duties by the lower court, tribunal or public authority.
2. To quash the order already passed by an inferior court, tribunal or quasi-judicial authority.
3. To release a person who has been detained unlawfully whether in prison or in private custody.
Choose the correct answer
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) Only 2
(d) 1 and 2

To know more about the Cabinet Mission: Click Here
6. Consider the following statements regarding QRSAM.
1. QRSAM stands for Quick Reaction Surface to Air Missile.
2. It is a canister-based system, which means that it is stored and operated from specially designed compartments.
3. It is a short-range surface-to-air missile (SAM) system, primarily designed and developed by DRDO.
4. It has been designed for induction into the Army and has a range of 25 to 30 km.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2 , 3 and 4
7. Which is the standard criterion for Biological Oxygen Demand (BOD)?
(a) Computing oxygen levels in forest ecosystems
(b) Measuring oxygen levels in the blood
(c) Assessing oxygen levels in high altitude regions
(d) Pollution assay in aquatic ecosystems

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 55, 11 November
8. Consider the following statements regarding the Chapare Virus.
1. The virus is named Chapare after the province in which it was first observed.
2. Chapare Virus belongs to the same Arenavirus family that is responsible for illnesses such as the Ebola virus disease (EVD). It causes Chapare Hemorrhagic Fever (CHHF).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. Which of the following areas is/are identified as ‘deemed forests’ as per the expert committee constituted by the Karnataka government?
1. Thickly wooded areas of the Revenue Department, not handed over to the Forest Department.
2. Thickly wooded land distributed to grantees but not cultivated.
3. Land having the characteristic of forests irrespective of the ownership.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1 and 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 56, 17 November

10. Which of the following is/are incorrect about the Fundamental Rights?
1. Right to life is individual rights.
2. They are essential for political progress.
3. Right to constitutional remedies is group rights
Choose the correct answer
(a) 1 and 3
(b) 1 and 2
(c) Only 2
(d) 2 and 3
Ans: 1(b), 2(c), 3(a), 4(d), 5(c), 6(d), 7(d), 8(c), 9(a), 10(c)

What is Polavaram Project?

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 19 November, 2020

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?