IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 57, 18 November_00.1
UPSC Exam   »   IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set...

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 57, 18 November

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which Mughal Emperor shifted the emphasis from illustrated manuscripts to the album and individual portrait?
(a) Shah Jahan
(b) Aurangzeb
(c) Jahangir
(d) Akbar

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 57, 18 November_40.1

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. State the reason that on a cloudy night, why dewdrops are not formed?
(a) On cloudy nights the temperature of the surface of the Earth would be low.
(b) The radiations released from the surface of the Earth are absorbed by the clouds.
(c) The Earth’s radiation is reflected back by the clouds.
(d) The blowing winds get deflected by the clouds to ground level.
3. Why westerlies in the southern hemisphere are stronger and persistent as compared to northern hemisphere?
1. The landmass in the southern hemisphere is less as compared to the northern hemisphere.
2. In Southern hemisphere Coriolis force is higher as compared to the northern hemisphere.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 55, 11 November
4. Consider the following statements regarding carbon fertilisation.
1. Increased acidity of oceans as a result of an increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere.
2. Increased plant growth due to the increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Which of the following pair(s) is/are correctly matched?
1. Mohiniattam: Odisha
2. Garba: Gujarat
3. Yakshagana: Karnataka
Choose the correct answer
(a) 1 and 3
(b) Only 1
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 56, 17 November
6. Consider the following statements regarding the Indian Constitution.
1. Article 226 of the Constitution empowers a high court to issue writs including habeas corpus, mandamus, certiorari, prohibition and quo warranto for the enforcement of the fundamental rights of the citizens and for any other purpose.
2. Article 32 of the Constitution is a fundamental right, which states that individuals have the right to approach the Supreme Court seeking enforcement of other fundamental rights recognised by the Constitution.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

What is the New Development Bank?: Click Here
7. Consider the statements regarding Inflation and the Wholesale Price Index.
1. Inflation measures the average price change in a basket of commodities and services over time.
2. Major criticism for Wholesale Price Index is that the general public does not buy products at wholesale price.
3. Inflation is indicative of the decrease in the purchasing power of a unit of a country’s currency.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d)1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 53, 9 November
8. Which of the following are the species of Vultures (Scientific name)?
1. Neophron Percnopterus
2. Sarcogyps Calvus
3. Gyps Tenuirostris
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 52, 7 November
9. Consider the following statements regarding Tinnitus.
1. Tinnitus is the perception of noise or ringing in the ears.
2. It affects about 15 to 20% of the people.
3. Disturbance in the conduction of sound from the inner ear or processing of the sound signal by the central nervous system may lead to tinnitus.
Which of the following statements are correct?
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
10. Consider the following statements regarding CRZ norms.
1. CRZ stands for Coastal Regulation Zone.
2. Under section 3 of the Environment Protection Act, 1986 of India, Coastal Regulation Zone notification was issued in February 1991 for the first time.
3. In 2018-19, fresh Rules were issued, which aimed to remove certain restrictions on building, streamlined the clearance process and aimed to encourage tourism in coastal areas.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1, 2and 3
(b) Only 1
(c) 1 and 2
(d) 1 and 3
Ans: 1(c), 2(c), 3(a), 4(b), 5(a), 6(c), 7(d), 8(a), 9(d), 10(a)

15 Asian Countries signed the biggest trade deal: Explained why India opted out of RCEP

To know more about the Energy Conservation Act, 2001: Click Here

About Dobra Chanthi Bridge: Click Here

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?