IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 56, 17 November

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which among the following characterise the people of Indus Valley Civilisation?
1. They possessed great palaces and temples.
2. People of Indus Valley Civilisation worshipped both male and female deities.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Match the following
Ramsar Sites in India                 State-Location
1. Chandra Taal                             Odisha
2. Kanjli Wetland                           Punjab
3. Renuka lake                               Himachal Pradesh
4. Saman Bird Sanctuary               Tripura
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 55, 11 November
3. The Himalayan Range is very rich in species diversity. State one among the following appropriate reason for this phenomenon?
(a) It is a confluence of different bio-geographical zones.
(b) Exotic and invasive species have not been introduced in this region.
(c) It has less human interference
(d) It has a high rainfall that supports luxuriant vegetative growth.
4. Which among the following are the powers and functions of the Chief Minister?
1. All the policies are announced by him on the floor of the house.
2. He recommends dissolution of the legislative assembly to the Governor.
3. He is the Leader of the House.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 54, 10 November
5. Which of the following statement(s) is/are correct about RCEP?
1. The mega trade bloc comprises 15 countries led by China (10 ASEAN members and Australia, China, Japan, South Korea and New Zealand).
2. The group is expected to represent at least 30% of the global GDP.
3. The mega trade bloc is expected to boost commerce among the member-countries spread across the Asia-Pacific region.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
6. The “Golden Card” visa includes which of the following categories?
1. General investors who will be granted 10-year permanent residency visas.
2. ‘Outstanding students’. These will also be permitted 5 years permanent residency visas.
3. Entrepreneurs and Talented Professionals like doctors, researchers and innovators can get 10 years visa.
Choose the correct answer
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 53, 9 November
7. Which of the following statements is/are correct about Tristan da Cunha?
1. It is inhabited by less than 300 humans.
2. It is a UK Overseas Territory.
3. It was recently declared the largest fully protected marine reserves in the Atlantic Ocean at 687,000 square kilometres.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
8. Which of the following statement(s) is/are correct about Sankhya school?
1. Literal meaning of Sankhya is “discrimination” between Purusha and Prakriti so as to show the liberation of Purusha.
2. The Sankhya school of thought is based on the teaching of sage Kapila.
3. Sankhya recognizes only three valid sources of information: perception, inference and reliable tradition.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) Only 1
(c) 1 and 2
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 52, 7 November
9. Which of the following is/are the basic principle(s) guided by the UN Peacekeeping?
1. Consent of the parties
2. Impartiality
3. Non-use of force except in self-defence and defence of the mandate.
Choose the correct answer
(a) Only1
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3
10. Consider the following statement(s) regarding Ariel?
1. Ariel stands for Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey.
2. It will be launched in 2027.
3. Ariel is the first mission of its kind dedicated to measuring the chemical composition and thermal structures of hundreds of exoplanets.
Choose the correct answer
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d)1 and 2
Ans: 1(b), 2(b), 3(a), 4(d), 5(a), 6(d), 7(a), 8(a), 9(d), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 17 November, 2020

Adda247 Launching – Aarambh IAS On 5th November 2020 Only on UPSC/State PSC Adda247 Channel Click Here  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *