IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 55, 11 November_00.1
UPSC Exam   »   IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set...

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 55, 11 November

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. With reference to Art and Culture of India, consider the following statements.
1. Saint Dadu Dayal composition of teachings is ‘Bijak’.
2. Madhvacharya propounded the philosophy of Pushti Marg.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 55, 11 November_40.1

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. In the context of the Constitution of India, consider the following statements.
1. Parliament consists of the Lok Sabha and Rajya Sabha only.
2. Union Territories are not represented in the Rajya Sabha.
3. It is within the purview of the Chief Election Commissioner to adjudicate the election disputes.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Both 1 and 2
(c) Both 1 and 3
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 54, 10 November
3. Which river flows between the mountain ranges of Vindhyas and Satpura?
(a) Ganga
(b) Gomti
(c) Narmada
(d) Brahmaputra
4. Which of the following pairs are correctly matched?
Sea                       Bordering Country
1. Black Sea                    Croatia
2. Red Sea                       Syria
3. Adriatic Sea                Albania
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 2 and 3
(d) Only 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 53, 9 November
5. Consider the following statements regarding OPEC.
1. It is a permanent, intergovernmental organisation.
2. It was founded in Baghdad, Iraq in October 1961.
3. OPEC membership is open to any country.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
6. Which of the following statement are correct about the Polavaram Project?
1. The dam is being built across the Godavari River in Andhra Pradesh.
2. Its reservoir spreads in parts of Chhattisgarh and Orissa States also.
3. The project was accorded national status in 2014 and is a multipurpose major terminal reservoir project for the development of Irrigation, Hydropower and drinking water facilities.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 52, 7 November
7. Consider the following statements regarding the history of Indian rock-cut architecture.
1. Caves at Ellora were made for different faiths.
2. Badami caves are the oldest surviving rock-cut caves in India.
3. Emperor Chandragupta Maurya made the Barabar rock-cut caves originally for Ajivikas.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
8. Consider the following statements regarding the fourth edition of the Indian Mobile Congress (IMC) that was inaugurated recently.
1. The theme is “Inclusive Innovation – Smart I Secure I Sustainable”.
2. It is jointly organized by the Department of Telecommunications (DoT) and Cellular Operators Association of India (COAI).
3. It is considered the largest Digital Technology Forum in Asia.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 51, 6 November
9. Recently which of the following MoUs were signed between India and Maldives?
1. Two MoUs have been signed for high impact community development projects.
2. A fourth MoU was signed on cooperation in sports and youth affairs.
3. It includes a $100 million Indian grant for an ambitious connectivity project which is a part of India’s “$500 million packages” for the Greater Male Connectivity Project (GMCP).
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) Only 1
(c) 2 and 3
(d) Only 3
10. Consider the following statements regarding Body Mass Index (BMI).
1. It is a person’s weight in kilograms divided by the square of height in meters.
2. A high BMI can be an indicator of high body fatness.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Both 1 and 2
(c) Both 1 and 3
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(d), 2(d), 3(c), 4(d), 5(c), 6(d), 7(c), 8(d), 9(a), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 11 November, 2020

Adda247 Launching – Aarambh IAS On 5th November 2020 Only on UPSC/State PSC Adda247 Channel Click Here  

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?