IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 54, 10 November_00.1
UPSC Exam   »   IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set...

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 54, 10 November

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. For which of the following purposes Earth Observation Satellites are used?
1. Land and Forest Mapping
2. Weather and Climate Observations
3. Soil assessment
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 54, 10 November_40.1

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following type of cases are investigated by the Central Bureau of Investigation (CBI) in a state?
1. Money laundering and black money operations
2. Corruption against public servants
3. Crimes related to banned substances and espionage.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 53, 9 November
3. Which of the following is/are the emission(s) from coal combustion at thermal power plants?
1. Oxides of Nitrogen
2. Carbon dioxide
3. Oxides of Sulphur
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 52, 7 November
4. Which among the following species are the kinds of organisms that are employed as biopesticides?
1. Fungi
2. Bacteria
3. Flowering plants
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 51, 6 November
5. Which of the following statement(s) is/are correct about the Mekong River?
1. It rises in the Tibetan Plateau and flows into the South China Sea.
2. On the banks of Mekong river, the capital of Laos and Cambodia are situated.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both and 2
(d) Neither 1 nor 2
6. Consider the following statements regarding Asiatic Lions in Gujarat.
1. The number of Asiatic lions in Gujarat’s Gir forest has risen. It has grown by almost 29% over the last five years.
2. Their distribution has also expanded from 22,000 sq. km in 2015 to 30,000 sq. km in 2020.
3. Asiatic lions are present in Protected Areas and agro-pastoral landscapes of Saurashtra.
4. Asiatic Lions are listed as ‘Endangered’ under the IUCN Red List and its population is restricted to the state of Gujarat in India.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1,3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 50, 5 November
7. Which of the following statement(s) is/are correct regarding the types of peasants in the seventeenth century?
1. Pahi-Khasta was village residents and held their lands.
2. As per sources there were two kinds of peasants in the seventeenth century namely Khud-Khasta and Pahi-Khasta.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. Consider the following statements regarding Andal?
1. Andal was a Nayanar woman and she incorporated the prevailing caste system in the society.
2. Andal was a woman Alvar and most striking feature were widely sung and still continued to date.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 49, 3 November
9. Consider the following statements regarding the Competition Act, 2002.
1. It follows the philosophy of modern competition laws and amended by the Competition (Amendment) Act, 2007.
2. The Monopolies and Restrictive Trade Practices Act, 1969 (MRTP Act) was repealed and replaced by the Competition Act, 2002, on the recommendations of Raghavan committee.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Consider the following statements regarding Atal Beemit (Bimit) Vyakti Kalyan Yojana.
1. It was launched by the Employee’s State Insurance (ESI) in 2019.
2. It aims to support financially only those who lost their jobs.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(a), 2(d), 3(d), 4(c), 5(c), 6(d), 7(b), 8(a), 9(c), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 10 November, 2020

Adda247 Launching – Aarambh IAS On 5th November 2020 Only on UPSC/State PSC Adda247 Channel Click Here  

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?