IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 53, 9 November_00.1
UPSC Exam   »   IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set...

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 53, 9 November

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding ‘Kalaripayattu’.
1. It is still prevalent in some parts of South India and is an ancient Bhakti cult of Shaivism.
2. It is prevalent in some parts of South India and is an ancient martial art.
3. It is a living tradition in northern parts of Malabar and is an ancient form of dance-drama.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Both 1 and 3
(c) Only 2
(d) 1 and 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 53, 9 November_40.1

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements.
1. Net assets are total assets excluding cash, bank balances, and money market instruments.
2. Qualifying assets are those assets which have a substantial period of time to be ready for its intended use or sale.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 52, 7 November
3. Which of the following statement(s) is/are correct about EOS-01, India’s latest Earth Observation Satellite?
1. It is another Radar Imaging Satellite (RISAT).
2. It will work together with RISAT-2B and RISAT-2BR1.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
4. Union Territories were introduced in which year in India?
(a) 1950
(b) 1956
(c) 1958
(d) 1960

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 51, 6 November
5. Consider the following statements regarding CHIME.
1. CHIME is the Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment.
2. It is a novel radio telescope that has no moving parts.
3. Originally conceived to map the most abundant element in the universe – hydrogen for over a good fraction of the observable universe.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 50, 5 November
6. Which of the following statement(s) is/are correct about Magnetar?
1. Magnetar is a neutron star.
2. Magnetars are a subclass of the neutrons and occasionally release flares with more energy in a fraction of a second.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Which of the following statement(s) is/are correct about Tinnitus?
1. It is the perception of noise or ringing in the ears.
2. It is a condition itself and is a symptom of an underlying condition, such as age-related hearing loss.
3. Although it can worsen with age, for many people, tinnitus can improve with treatment.
Choose the correct answer
(a) 1,2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 49, 3 November
8. On which basis the seats are allocated in the Rajya Sabha?
1. Area of the State
2. Population
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. Which of the following statement(s) is/are correct about Maharani Jindan Kaur?
1. She was the youngest wife of Maharaja Ranjit Singh.
2. She was the mother of the last ruler of the empire, Maharaja Duleep Singh.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 48, 2 November
10. Consider the following statements regarding the Kepler mission.
1. It was named in the honour of 17th-century German astronomer Johannes Kepler, who discovered the laws of planetary motion.
2. The mission was launched in 2008 to monitor 1,50,000 stars in a patch of sky in the Milky Way.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(c), 2(c), 3(c), 4(b), 5(d), 6(c), 7(b), 8(b), 9(c), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 9 November, 2020

Adda247 Launching – Aarambh IAS On 5th November 2020 Only on UPSC/State PSC Adda247 Channel Click Here  

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?