IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 52, 7 November_00.1
UPSC Exam   »   IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set...

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 52, 7 November

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following Fundamental Duties are laid down in the Indian Constitution for citizens?
1. To preserve the rich heritage of our composite culture.
2. To protect the weaker sections from social injustice.
3. To develop the scientific temper and spirit of inquiry.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 52, 7 November_40.1

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following statement(s) is/are correct about Fast Radio Burst (FRB)?
1. Fast Radio Burst (FRB) are bright bursts of radio waves (whose durations lie in the millisecond-scale.
2. It was first discovered in 2005.
3. The source of the FRB detected recently in the Milky Way is a very powerful magnetic neutron star referred to as a magnetar, called SGR 1935+2154 or SGR 1935, which is located in the constellation Vulpecula.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 51, 6 November
3. Which of the following became the first in India to provide insurance cover against COVID-19 for “green soldiers”?
(a) Namdapha Tiger Reserve
(b) Pakke Tiger Reserve
(c) Kamlang Tiger Reserve
(d) Orang Tiger Reserve
4. Consider the following statements regarding Software Technology Parks of India (STPI).
1. It was established in 1990.
2. It is an autonomous body under the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY).
3. The STPI’s Governing Council’s Chairperson is the Union Minister for Electronics & Information Technology.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 50, 5 November
5. Which of the following statement(s) is/are correct about Tarballs?
1. They are small light-absorbing, carbonaceous particles.
2. They hasten glacial melt.
3. They are formed from brown carbon, emitted during the burning of fossil fuels.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) Only 1
(c) 1 and 3
(d) 1 and 2
6. The image of Buddha sometimes shown with the hand gesture known as ‘Bhumisparsha Mudra’. What does it symbolises?
(a) It is the reminder of Buddha to his followers that all arise from the Earth and finally dissolve into the Earth, and thus this life is transitory.
(b) Buddha’s calling of the Earth to watch over Mara and to prevent Mara from disturbing his meditation.
(c) Buddha’s calling of the Earth to witness his purity and chastity despite the temptations of Mara.
(d) Both (a) and (c) are correct

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 49, 3 November
7. Consider the following statements regarding Avadhanam.
1. It is an exciting literary performance that involves solving tricky literary posers, improvising poems and tests a person’s capability of performing such multiple tasks simultaneously.
2. It originated as a Sanskrit literary process and is revived by poets in Telugu and Kannada in modern times.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. When was the National Moon Mission launched by the Ministry of Earth Sciences (MoES)?
(a) 2000
(b) 2008
(c) 2010
(d) 2012

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 48, 2 November
9. Consider the following statements regarding Sattriya dance.
1. It is a centuries-old living tradition of Vaishnavites of Assam.
2. It is a combination of music, dance and drama.
3. It is based on classical Ragas and Talas of devotional songs composed by Tulsidas, Kabir and Mirabai.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3
10. Which of the following statement(s) is/are correct about the Gulf Cooperation Council (GCC)?
1. It was established by an agreement concluded in 1980.
2. The agreement was among Bahrain, Kuwait, Oman, Saudi Arabia and UAE only.
3. The structure of GCC consists of the Supreme Council (the highest authority), the Ministerial Council and the Secretariat General.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(c), 2(c), 3(b), 4(d), 5(a), 6(c), 7(c), 8(d), 9(d), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 7 November, 2020

Adda247 Launching – Aarambh IAS On 5th November 2020 Only on UPSC/State PSC Adda247 Channel Click Here  

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?