IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 51, 6 November

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. With reference to the Jain Philosophy, the world is created and maintained by:
(a) Universal Truth
(b) Universal Soul
(c) Universal Law
(d) Universal Faith
2. Who among the following top the Academic Freedom Index (AFI) 2020?
1. Uruguay
2. Portugal
3. Latvia
4. Germany
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1, 3 and 4

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
3. Which of the following Articles in the Constitution of India guarantees freedom of movement and consequently employment within India?
1. Article 14
2. Article 15
3. Article 16
4. Article 19
Choose the correct answer
(a) 1, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1,2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 50, 5 November
4. Consider the following statements.
1. Anthropometry is the science of measuring the size and proportions of the human body.
2. Epigenetics refers to external modifications to the Deoxyribonucleic acid (DNA) that turn genes ‘on’ or ‘off’.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Consider the following statements regarding Metro Neo.
1. Metro Neo is a mass rapid transit system providing low-cost, energy-efficient and eco-friendly urban transport solutions for tier 2 and tier 3 cities.
2. Metro Neo systems are lighter and smaller than conventional Metro trains.
3. Metro Neo will not run on track but on road.
Which of the following statements are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 49, 3 November
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the Paris Agreement?
1. It is a historic international accord that brings almost 180 countries together in setting a common target to reduce global greenhouse emissions in an effort to fight climate change.
2. The pact seeks to keep global temperature rise to below 2 degrees Celsius from pre-industrial levels and to try and limit the temperature increase even further to 1.5 degrees Celsius.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 48, 2 November
7. Consider the following statements.
1. Comets show a perceptible glowing tail but in asteroids, it is not so.
2. Asteroids are found in between the orbits of Jupiter and Mars whereas Comets are found in between Venus and Mercury.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. In ancient India, which of the following city was known as Avanti?
(a) Ujjain
(b) Varanasi
(c) Alwar
(d) Patna

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 47, 29 October
9. Which among the following causes Smog?
1. Slash-and-burning of crops
2. Large amounts of coal-burning in an area
3. smog-forming pollutants generate from automobile exhausts, power plants, fireworks, even paint, hairspray, etc.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 2 and 3
10. Who among the following are the species of Butterflies?
1. Tree nymph
2. Blue Mormon
3. NilgiriPlain Ace
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(c), 2(a), 3(d), 4(c), 5(d), 6(b), 7(a), 8(a), 9(a) 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 6 November, 2020

Adda247 Launching – Aarambh IAS On 5th November 2020 Only on UPSC/State PSC Adda247 Channel Click Here  

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the conversation

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD