IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 5, 28 August

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following with regard to Pulikkali:
1. It is a folk dance performed on the streets of Kerala as a part of Onam celebrations.
2. It is performed to the rhythm of traditional percussion instruments such as mridangam and ghatam.
3. The main theme of this folk art is tiger hunting.
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
2. Which of the following statement(s) is/are correct about the Union Public Service Commission.
1. Arvind Saxena is the chairman of the Union Public Service Commission (UPSC).
2. The chairman and members of the commission hold office for a term of six years or until they attain the age of 63 years, whichever is earlier.
3. The President of India appoints the Chairman and other members of the Union Public Service Commission (UPSC). The members can submit their resignation to the President of India at any time.
4. Every year, the Union Public Service Commission (UPSC) submits a report of its work to the Central Government of India.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 3 and 4

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 28 August, 2020
3. Consider the following statements with respect to UMANG App
1. It is a common unified platform for the delivery of services of various Government Departments through the mobile platform.
2. It was developed by the National e-Governance Division (NeGD), Ministry of Electronics & IT (MeitY).
3. The app hosts services such as Digilocker and e-RaktKosh.
Which of the above statement(s) is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
4. Name the factors that were responsible for the rise of different religious sects during the sixth century B.C?
1. The Brahmanas domineering attitude towards the common people.
2. Growth of untouchability and rigidity of the caste system.
3. The lower strata people were becoming influential.
4. The concept of new agriculture was ruining due to indiscriminate killing of cattle.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 1, 2 and 4
(d) 2 and 3
5. Consider the following statements regarding the Export Preparedness Index 2020:
1. It is the first report to examine the export preparedness and performance of Indian states.
2. It ranks states on Policy, Business Ecosystem, Export Ecosystem, and Export Performance.
3. Coastal states are the best performers in EPI 2020.
Which of the above statement(s) is/are incorrect?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
6. Which of the following statement (s) is/are not correct?
1. Kurza-Patti was a levy equal to one year’s income of the tax-payer realised in the time of financial difficulties.
2. Chauth was one-fourth of the land revenue realised by Shivaji from the neighbouring states.
3. Sardeshmukhi was an additional tax of 10 per cent imposed by Shivaji on neighbouring states as hereditary sardeshmukhi of the area.
4. Shivaji continued the practice of farming out of the revenue.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 1, 2 and 4
(d) Only 4
7. Which among the following countries make a boundary with Greece?
1. Albania 2. Bulgaria 3. Macedonia 4. Turkey 5. Romania 6. Serbia
Choose the correct option
(a) 1, 2, 3 and 4 only
(b) 2, 3, 4 and 5 only
(c) 1, 3 and 6 only
(d) 2, 3, 4, 5 and 6 only
8. Consider the following statements regarding the “Value Added Tax”?
1. VAT is a multipoint tax system with provision for collection of tax paid on the purchases at every point of sale.
2. VAT removes the cascading effect of taxes or the tax-on-tax effect.
3. VAT is a tax on the final consumption of goods or services and must ultimately be borne by the consumer.
4. VAT was introduced on April 1, 2005.
Which of the following statement(s) is/are incorrect?
(a) 1 and 2
(b) Only 3
(c) 1 and 4
(d) 2 and 3
9. In which of the following matters Reserve Bank of India regulates the commercial banks?
1. liquidity of assets
2. branch expansion
3. merger of banks
4. winding-up of banks
Choose the correct option
(a) 1 and 4 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
10. Why the annual range of temperature in the interior of the continents is high as compared to coastal areas?
1. Due to the thermal difference between land and water.
2 Due to the variation in an altitude between continents and oceans.
3. In the interior the presence of strong winds.
4. In the interior parts heavy rains as compared to coasts.
Choose the correct option
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: 1(b), 2(c), 3(d), 4(c), 5(d), 6(d), 7(a), 8(b), 9(d), 10(a)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 4, 27 August

720x420.png

Register Now: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD