IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 49, 3 November

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding Malabar Exercise.
1. In 1992, Malabar began as a bilateral naval exercise between India and the U.S.
2. It was expanded into a trilateral format with the inclusion of Japan in 2015.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which among the following statement is correct about Quit India Movement (1942) in reference to Indian History?
(a) The movement was led by Mahatma Gandhi.
(b) It was a spontaneous movement.
(c) The movement was non-violent.
(d) In general, the movement did not attract the labour class.
3. Which of the following statement is correct about Sardar Vallabhbhai Patel role in the Indian National Movement?
1. In 1917, he was elected as the Secretary of the Gujarat Sabha, the Gujarat wing of the Indian National Congress.
2. In 1918, he led a massive “No Tax Campaign”.
3. He supported the non-cooperation Movement launched by Gandhi.
4. In 1931, he was elected as the President of Indian National Congress in its Karachi session.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1,2 and 4
(d) 1,2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 48, 2 November
4. Consider the following statements.
1. When tropical storms occur in the North Atlantic Ocean and Northeast Pacific, they are called hurricanes.
2. If the same type of disturbance occurs in the Northwest Pacific Ocean then it is known as a typhoon.
3. And when it occurs in the South Pacific and the Indian Ocean, then it is known as a cyclone.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 47, 29 October
5. With reference to the Finance Commission of India, which of the following statements is correct?
(a) It encourages the inflow of foreign capital for infrastructure development
(b) It facilitates the proper distribution of finances among the Public Sector Undertakings
(c) It ensures transparency in financial administration
(d) None of the statements (a), (b) and (c) given above is correct in this context
6. Consider the following statements
1. Quad is Quadrilateral Security Dialogue and is the informal strategic dialogue between India, USA, Japan and Australia.
2. The idea of Quad was first mooted by Japanese Prime Minister Shinzo Abe in 2007.
3. In December 2013, Shinzo Abe again floated the concept of Asia’s “Democratic Security Diamond” involving Australia, India, Japan and the US to safeguard the maritime commons from the Indian Ocean to the western Pacific.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 46, 28 October
7. Which of the following is/are the provisions of Code on Social Security, 2020?
1. This will replace nine social security laws, including the Maternity Benefit Act, Employees’ Provident Fund Act, Employees’ Pension Scheme, Employees’ Compensation Act, among others.
2. The code universalizes social security coverage to those working in the unorganised sector, such as migrant workers, gig workers and platform workers.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 45, 27 October
8. Consider the following statements regarding Indus Valley Civilisation.
1. The Indus Valley was home to the largest of the four ancient urban civilizations of Egypt, Mesopotamia, India and China.
2. In the 1920s, the Archaeological Department of India carried out excavations in the Indus valley wherein the ruins of the two old cities, viz. Mohenjodaro and Harappa were unearthed.
3. In 1924, John Marshall, Director-General of the ASI, announced the discovery of a new civilisation in the Indus valley to the world.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 44, 26 October
9. Which of the following is the trade point between Harappa and Babylon?
(a) Chanhudaro
(b) Sutkagendor
(c) Amri
(d) Kalibangan
10. Consider the following statements regarding the Budapest Convention.
1. The Budapest Convention is supplemented by a Protocol on Xenophobia and Racism committed through computer systems.
2. It was open for signature in 2001 and came into force in 2004.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(c), 2(a), 3(d), 4(a), 5(d), 6(a), 7(c), 8(d), 9(b), 10(c)

Adda247 Launching – Aarambh IAS On 5th November 2020 Only on UPSC/State PSC Adda247 Channel Click Here  

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 3 November, 2020

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the conversation

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD