IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 48, 2 November

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following is/are correct about the Recombinant DNA Technology or Genetic Engineering which allows genes to be transferred from:
1. Across different species of plants.
2. From animals to plants.
3. From microorganisms to higher organisms.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) Only 3
(d) 1 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following statements is/are correct about Gilgit-Baltistan?
1. It is located on the northwestern corner of the Union Territory of Ladakh.
2. The region was a part of the erstwhile princely state of Jammu and Kashmir but has been under Pakistan’s control since 4th November, 1947.
3. It borders Pakistan, Afghanistan and China.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 1, 2 and 3
(d) 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 47, 29 October
3. Consider the following statements regarding Goods and Service Tax (GST).
1. The Goods and Service Tax Act was passed in the Parliament on 29th March 2017 and came into effect on 1st June 2017.
2. Under the GST Council and 101st constitutional amendment 2017, the tax is levied at every point of sale.
3. It is levied on every value addition.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
4. Which of the following statement(s) is/are correct about Corals?
1. Corals exhibit characteristics of plants but are marine animals.
2. They are made up of genetically identical organisms called polyps.
3. The coral provides the zooxanthellae with the compounds necessary for photosynthesis
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 46, 28 October
5. Consider the following statements regarding SATH-E Project.
1. SATH stands for Sustainable Action for Transforming Human Capital.
2. It focuses on two main sectors namely Education and Health and to build three ‘Role Model’ States.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(c) Neither 1 nor 2
6. The National Unity Day or Rashtriya Ekta Diwas is observed on:
(a) 2 November
(b) 27 October
(c) 29 October
(d) 31 October

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 45, 27 October
7. Which of the following is/are the features of Rajaji National Park?
1. This area is the North-Western Limit of the habitat of Asian elephants.
2. Forest types include sal forests, riverine forests, broad–leaved mixed forests, scrubland and grassy.
3. In 2015, it was declared as Tiger Reserve.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
8. Which of the following protected areas lies in Uttarakhand?
1. Govind Pashu Vihar National Park and Sanctuary.
2. Valley of Flowers National Park
3. Nandhaur Wildlife Sanctuary
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 44, 26 October
9. Which of the following statement(s) is/are correct about ‘Swaraj Party’?
1. The first president of the Swaraj Party was Motilal Nehru.
2. In 1924, it was separated from the Indian National Congress.
3. Due to disagreement over legislative council entry, it was formed.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3
10. Which of the following statement(s) is/are correct about the principle of Dyarchy in context with Indian History?
1. It refers to the introduction of double government that is Central and State governments.
2. It means having two sets of rulers that is one in London and another in Delhi.
3. Into two categories, division of the subjects which are delegated to the provinces.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1 and 2
Ans: 1(a), 2(c), 3(b), 4(d), 5(c). 6(d), 7(d), 8(a), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 2 November, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the conversation

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD