IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 47, 29 October

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following was/were introduced into India by the English?
1. On the basis of the nature of soil and quality of crops, assessment of land revenue.
2. In warfare, use of mobile cannons.
3. Cultivation of tobacco and red chillies.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the above
2. Consider the following statements regarding the European Union.
1. It is a group of 28 countries that operate as a cohesive economic and political block.
2. The EU has often been described as a sui generis political entity.
3. The European Union’s foundations actually reach further back to 1957, when the European Economic Community was established.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
3. In reference to the Modern History of India, “Objectives Resolution” was moved by:
(a) Dr, Rajendra Prasad
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Mahatma Gandhi
(d) Motilal Nehru
4. Recently Aenigmachanna Gollum is in news. Consider the following statements about it.
1. It belongs to an old family of fish, called dragon snakeheads.
2. It lives in underground aquifers.
3. It is assumed that they originated in the Gondwanaland which later split into the continents of Asia and Africa.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 46, 28 October
5. For the election of the Vice-President, who among the following does not include in the Electoral College?
(a) Elected members of Lok Sabha
(b) Nominated members of Lok Sabha
(c) Elected members of the state legislative assemblies
(d) Elected members of Rajya Sabha
6. Which of the following statement(s) is/are correct about Particulate Matter?
1. It is a term for a mixture of solid particles and liquid droplets found in the air.
2. PM10 are inhalable particles.
3. Small particles more than 10 micrometers in diameter pose the greatest problems because they can get deep into the lungs, and some may even get into the bloodstream.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 45, 27 October
7. Which of the following are the major business areas of New Space India Limited (NSIL)?
1. Production of Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) and Small Satellite Launch Vehicle (SSLV) through the industry.
2. Transfer of technology developed by ISRO centre.
3. Consultancy services.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 44, 26 October
8. Which of the following statements is/are correct about ‘Dark Energy and Dark Matter’?
1. Dark energy attracts while Dark matter repels.
2. Dark energy shows itself only on the largest cosmic scale whereas dark matter exerts its influence on individual galaxies as well as the universe at large.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 43, 23 October
9. Consider the following statement(s) regarding Polar Satellite Launch Vehicle.
1. It is the third generation launch vehicle.
2. It is the first launch vehicle which is equipped with liquid stages.
3. PSLV’s first successful launch was in October 1994.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
10. Consider the following statements.
1. Natya Tarangini’is a Performing Arts Centre that was started with an idea to globally popularize Kuchipudi style of Indian classical dance.
2. It was established in 1976 by Padmabhushan Awardees Drs. Raja and Radha Reddy and Kaushalya Reddy
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(d), 2(c), 3(b), 4(d), 5(c), 6(b), 7(a), 8(b), 9(d), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 29 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the conversation

1 Comment

  1. In the next method, businesses use their large network of YouTube clients to view your video, thereby maximizing the amount of hits and making your video much more popular.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD