IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 46, 28 October

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. In which state of India, Saddam Beach is located?
(a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) Karnataka
(d) Kerala
2. Consider the following statements:
1. In India, the entire coal industry was nationalised during 1972-73.
2. The South Asian nation depends on Coal India for more than 80 per cent of its domestic production.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(c) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
3. During whose Prime ministership, the ninth schedule was introduced in the Constitution of India?
(a) Indira Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Morarji Desai
(d) Gulzari Lal Nanda

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 45, 27 October
4. Which of the following is/are the features of Additional Tier-1 Bonds?
1. These have higher rates than tier-II bonds.
2. These bonds have no maturity date.
3. Individual investors too can hold these bonds.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
5. In context to the art and archaeological history of India, which among the following was made earliest?
(a) Rock-cut Elephant at Dhauli
(b) Varaha Image at Udayagiri
(c) Lingaraja Temple at Bhubneshwar
(d) Rock-cut Monuments at Mahabalipuram

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 44, 26 October
6. Consider the following statements.
1. World Polio Day was established by Rotary International on 24th October to celebrate the birth of Jonas Salk, who developed a vaccine against poliomyelitis..
2. On 24 February, 2012, the WHO removed India from the list of countries with active endemic wild poliovirus transmission.
3. In 2014, two years later, the South-East Asia Region of the WHO, of which India is a part, was certified as polio-free.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 43, 23 October
7. Which one of the following name the traditional system of irrigation found in cold desert is known as:
(a) Dhekli
(b) Furrow
(c) Kuhls
(d) Mothi

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 42, 22 October
8. With reference to the Indian Constitution, consider the following statements.
1. Article 121 states that no discussions shall take place in Parliament with respect to the conduct of any judge of the Supreme Court or of a High Court in the discharge of his duties except upon a motion for the removal of the judge.
2. Article 211 says that no discussion shall take place in the legislature of a state with respect to the conduct of any judge of the Supreme Court or of a High Court in the discharge of his duties.
Which of the following statement(s)given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 41, 21 October
9. Which of the following statement(s) is/are correct about the Indian National Centre for Ocean Information System (INCOIS)?
1. INCOIS was established in 1999 as an autonomous body under the Ministry of Earth Sciences.
2. INCOIS is the nodal agency to provide tsunami advisories to India.
3. INCOIS has also partnered with Indian Space Research Organisation (ISRO) and NASA.
Choose the correct option
(a) 1 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
10. Which of the following pairs is/are correctly matched?
1. Dampa Tiger Reserve: Mizoram
2. Gumti Wildlife Sanctuary: Sikkim
3. Saramati Peak: Nagaland
Choose the correct option
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 1 and 2 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(c), 3(b), 4(d), 5(a), 6(a), 7(c), 8(c), 9(b), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 28 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD