IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 45, 27 October

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Thottavariyam, Panchavariyam, Ponvariyam and Erivaryam in ancient India were:
(a) Titles of different functions of village administration.
(b) Land Revenue officers
(c) During ancient times, names of different varnas.
(d) Military officer’s titles
2. Which of the following country recently hosted the first-ever Ministerial Meeting of the G-20 Anti-Corruption Working Group (ACWG)?
(a) Turkey
(b)The Republic of Korea
(c) India
(d) Saudi Arabia

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
3. Consider the following statements regarding the Monoclonal Antibodies.
1. Monoclonal antibodies (mAbs) are produced by clones derived from a single parent cell.
2. They are made by cloning a unique white blood cell.
3. mAbs have monovalent affinity, it binds only to the same epitope.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
4. Which of the following is/are the other names of Himalayan brown bears?
1. Himalayan red bear
2. Isabelline bear
3. Dzu-Teh
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) Both 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 44, 26 October
5. Residuary powers in the federation established by the Government of India Act 1935 were given to the:
(a) Provincial Legislature
(b) Federal Legislature
(c) Governor-General
(d) Provincial Executives
6. Consider the statements regarding Ropeway Project.
1. Recently, it was launched by the PM Narendra Modi on Mount Girnar in Junagadh city.
2. It is being touted as the longest temple ropeway in Asia.
3. It has been developed by the Usha Breco Limited.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 43, 23 October
7. Which of the following statement(s) is/are correct about Independent External Monitors (IEMs)?
1. IEM reviews independently and objectively, whether and to what extent parties have complied with their obligations under the pact.
2. They may submit a report to the chief executive of the organisation concerned or directly to the CVO and the CVC if they find serious irregularities attracting the Prevention of Corruption Act provisions.
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. In context to colonial rule in India, who introduced the Sunset Law?
(a) Warren Hastings
(b) Arthur Wellesley
(c) William Jones
(d) Charles Cornwallis

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 42, 22 October
9. Name the National Park that lies completely in the temperate alpine zone?
(a) Vatnajokull National Park
(b) Namdapha National Park
(c) Valley of Flowers National Park
(d) Manuel Antonio National Park
10. Consider the following statements regarding the Gyan Circle Ventures?
1. They are Technology Business Incubators (TBI).
2. Funded by the Ministry of Information Technology (MeitY).
3. Led by the Indian Institute of Information Technology, Sri City (Chittoor), Andhra Pradesh.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 2
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3
Ans: 1(a), 2(d), 3(d), 4(d), 5(c), 6(d), 7(c), 8(d), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 27 October, 2020

UPSC 2020 Civil Services Main Examination: How to fill Detailed Application Form (DAF)?

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD