IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 44, 26 October

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the Central Vigilance Commission (CVC).
1. It is an Independent Body and is only responsible to the Parliament.
2. It was set up by the Government in February, 1964 on the recommendations of the Committee on Prevention of Corruption, headed by K. Santhanam.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following are designated as Ramsar Sites recently making them ‘Wetlands of International Importance’?
(a) Kabartal Wetland (Bihar)
(b) Asan Conservation Reserve (Uttarakhand)
(c) Both (a) and (b)
(d) Neither (a) nor (b)
3. In the context to the history of philosophical thought in India, which of the following statement(s) is/are correct about Sankhya School?
1. Sankhya does not accept the theory of rebirth or transmigration of the soul.
2. Sankhya holds that it is the self-knowledge that leads to liberation and not any exterior influence or agent.
Choose the correct answer
(a)Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 43, 23 October
4. Consider the following statements regarding India’s first seaplane.
1. Seaplane is a fixed-wing aeroplane designed for taking off and landing on sea only.
2. There are three main types of seaplanes: flying boats, hull seaplanes and floatplanes.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Which of the following statement(s) is/are correct about “Devadasis System” which was an undesired and unhealthy practice of forcing girls to be as Devadasis?
1. It is a religious practice in which parents marry a daughter to a deity or a temple.
2. Usually, the marriage occurs after the girl reaches puberty.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 42, 22 October
6. Which of the following rivers flow/flows through Arunachal Pradesh?
1. Barak
2. Lohit
3. Subansiri
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
7. Which of the following scheme of the government was/were aligned with World Food Day’s 2020 theme to grow, nourish and sustain together?
1. Indira Rasoi Yojana
2. Antyodaya Anna Yojana
3. Sampada Yojana
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 41, 21 October
8. Which of the following country will remain in FATF’s grey list till February 2021?
(a) Iran
(b) Pakistan
(c) Iraq
(d) None of the above
9. Which country has first time launched Flash Flood Guidance Services?
(a) Nepal
(b) Srilanka
(c) Bangladesh
(d) India

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 40, 20 October
10. In which of the following regions in India, Tank irrigation is more common?
(a) Arid and Semi-Arid region having scanty rainfall.
(b) Rocky plateau region having uneven and highly seasonal rainfall,
(c) Coastal regions with regular rainfall.
(d) Regions having the presence of perennial rivers and plenty of rainfall.
Ans: 1(c), 2(c), 3(b), 4(d), 5(a), 6(c), 7(b), 8(b), 9(d),10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 26 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD