IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 43, 23 October

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. The “Sthanakvasi” sect with reference to the religious practices in India belongs to:
(a) Vaishnavism
(b) Buddhism
(c) Shaivism
(d) Jainism

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. According to the State of Global Air 2020, which of the following countries are among the top ten countries with the highest PM2.5 exposures in 2019?
1. India
2. Bangladesh
3. Pakistan
4. Nepal
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
3. Consider the following statements regarding the Cost Inflation Index.
1. It is used to estimate the increase in the prices of goods and assets quarterly due to inflation.
2. It is calculated to match the prices to the inflation rate.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 42, 22 October
4. Which of the following statement(s) is/are correct about the history of Indian rock-cut architecture?
1. The oldest surviving rock-cut caves in India is at Badami.
2. Emperor Chandragupta Maurya originally made the Barabar rock-cut caves for Ajivikas.
3. At Ellora, caves were made for different faiths.
Choose the correct answer.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
5. Consider the following statements regarding District Development Councils (DDC).
1. The term of the DDC will be three years.
2. The council will hold at least four “general meetings” in a year, one in each quarter.
3. The Additional District Development Commissioner (or the Additional DC) of the district shall be the Chief Executive Officer of the District Development Council
4. The members of DDC will be directly elected by voters in the Union Territory of Jammu and Kashmir.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 1 and 4
(d) 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 41, 21 October
6. According to the Indian Constitution Article, which safeguards one’s right to marry the person of one’s choice?
(a) Article 18
(b) Article 19
(c) Article 21
(d) Article 25
7. Which of the following statement(s) is/are correct about Production-linked incentive (PLI) Scheme?
1. The scheme is announced by the government for mobile phones and medical equipments only.
2. Notified on April 1 as a part of the National Policy on Electronics.
Choose the correct answer.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 40, 20 October
8. In which of the following state of India, India’s first seaplane service will start?
(a) Kerala
(b) Gujarat
(c) Tamil Nadu
(d) Maharashtra

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 39, 19 October
9. Consider the following statements regarding the OSIRIS-REx mission of NASA.
1. It is NASA’s first mission meant to return a sample from the ancient asteroid.
2. OSIRIS-Rex stands for Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer.
3. Recently, NASA’s OSIRIS-REx spacecraft briefly touched asteroid Bennu.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2
10. Which of the following Missiles developed under the Integrated Guided Missile Development Program (IGMDP)?
1. Prithvi
2. Agni
3. Trishul
4. Nag
5. Akash
Choose the correct answer
(a) 1, 3 and 4
(b) 1, 4 and 5
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3, 4 and 5
Ans: 1(d), 2(d), 3(b), 4(c), 5(a), 6(c), 7(b), 8(b), 9(a), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 23 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *