IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 42, 22 October_00.1
UPSC Exam   »   IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set...

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 42, 22 October

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Under which categories recently, the Law Commission in its 255th Report has also made several recommendations on electoral reforms?
1. Limits on political contribution and party candidate expenditure.
2. Disclosure norms and requirements.
3. State funding of elections.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 1
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 42, 22 October_50.1

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Recently, which State of India formally rejected the Central government’s three Farm Acts?
(a) Haryana
(b) Punjab
(c) Kerala
(d) West Bengal
3. In the Maratha infantry, the lowest rank was:
(a) Zumladar
(b) Nayak
(c) Hawaldar
(d) Patnaik

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 41, 21 October
4. Consider the following statements regarding Dhrupad, a major tradition of Indian culture.
1. It is the most ancient style of Hindustani classical music that has survived until today in its original form.
2. The word Dhrupad is derived from DHRUVA the steadfast evening star that moves through our galaxy and PADA meaning poetry.
3. It is a form of devotional music that traces its origin to the ancient text of Athar Veda.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1 and 3
5. Which of the following statement(s) is/are correct about Kaleshwaram Lift Irrigation Project?
1. It is a multi-purpose irrigation project, on the Godavari River in Telangana.
2. It was initiated in 2015.
3. Originally called Dr. B R Ambedkar Pranahita Chevella Sujala Sravanthi Project
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 40, 20 October
6. Name the reason when the annual Union Budget is not passed by the Lok Sabha?
(a) For suggestions, the Budget is referred to the Rajya Sabha.
(b) The Prime Minister submits the resignation of the Council of Ministers.
(c) The Budget is modified and presented again.
(d) The Union Finance Minister is asked to resign.
7. Consider the following statements.
1. Cybercrimes in India caused a Rs 1.25 trillion loss in 2019.
2. A scheme for the establishment of Indian Cyber Crime Cooperatives Centre (I4C) has been established to handle issues related to cybercrime in the country.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 39, 19 October
8. Which of the following statement(s) is/are correct about the Demchok sector?
1. It is a disputed region situated near the confluence of the Charding Nullah and Indus River.
2. The area centered on the villages of Demchok, Ladakh and Demqog, Ngari Prefecture.
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 38, 17 October
9. Consider the following statements regarding the Delimitation Commission.
1. The Delimitation Commission orders cannot be called in question before any court.
2. The Delimitation Commission is appointed by the President of India and works in collaboration with the Election Commission of India.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
10. Which of the following are the objectives of the Kisan Credit Card (KCC)?
1. Post-harvest expenses
2. Consumption requirements of farmer household.
3. Capital for maintenance of farm assets.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(b), 3(c), 4(a), 5(b), 6(b), 7(a), 8(c), 9(c), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 22 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Join the Conversation

  1. IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 42, 22 October_40.1

1 Comment

  1. That is the proper blog for anybody who needs to search out out about this topic. You notice a lot its almost arduous to argue with you (not that I really would need…HaHa). You positively put a new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, simply great! Popular Free Webmaster

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?