IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 40, 20 October

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements.
1. India is the 2nd largest cotton producer and the largest consumer of cotton in the world.
2. India produces about 6.00 million tons of cotton every year which is about 23% of the world cotton.
3. India produces about 51% of the total organic cotton production of the world.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which Mughal ruler had started the system of du-aspah sih-aspah?
(a) Aurangzeb
(b) Humayun
(c) Jahangir
(d) Akbar
3.  Which one of the following is not a fundamental duty, under the Constitution of India?
(a) To vote in public elections
(b) To develop the scientific temper
(c) To safeguard public property
(d) To abide by me Constitution and respect its ideals

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 39, 19 October
4. Consider the following statements regarding Sadhna Pass.
1. It is previously known as Nastachun pass which is a mountain pass in Jammu and Kashmir.
2. It connects Karnah tehsil of Kupwara district with the rest of the Indian administrated Kashmir valley.
3. It is located in the vast Shams Bri mountainous range.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) Only 1
(d) 1 and 2
5. Which of the following statement(s) is/are correct about SLINEX 20?
1. It is a series of naval exercises between the Indian Navy and the Sri Lanka Navy.
2. The first SLINEX took place in 2003.
3. The latest edition will be held off Trincomalee, Sri Lanka.
Choose the correct option
(a) 1 and 3
(b) 1 and 2
(c) Only 1
(d) 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 38, 17 October
6. In which state of India, ‘Ghar Tak Fibre’ Scheme has been recently inaugurated by Prime Minister Narendra Modi?
(a) Rajasthan
(b) Bihar
(c) Tamil Nadu
(d) Uttar Pradesh
7. Which of the following statement(s) is/are correct about Brahmos?
1. It is a joint venture between the Defence Research and Development Organisation of India (DRDO) and the NPOM of Russia.
2. Brahmos is named on the rivers Brahmaputra (India) and Moskva (Russia).
3. It is a supersonic missile travelling at a speed of Mach 2.8.
Choose the correct option.
(a) Only 1
(b) Both 1 and 2
(c) Both 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 37, 16 October
8. What was the name given to the royal bodyguards of the emperor during the Mughal period?
(a) Banduqchi
(b) Sowars
(c) Baraq-andaz
(d) Wala-Shuhis

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
9. Recently, the Zoological Survey of India (ZSI) brought a study on skinks which is titled as Skinks of India. Here, Skinks represent:
(a) Parrot
(b) Lizard
(c) Blue-Whale
(d) Bacteria
10. Which of the following statement(s) is/are correct about ‘Murder Hornets’?
1. It is native to East Asia and Japan.
2. These predators are infamous for ruthlessly ripping apart honeybees and decimating their hives.
3. They also pose a threat to human beings. Their potent stingers deliver venom.
Chosse the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3
Ans: 1(d), 2(c), 3(a), 4(a), 5(a), 6(b), 7(d), 8(d), 9(b), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 20 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD