IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 39, 19 October

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct about the division of ranks under the Mansabdari system?
1. Into two the ranks were divided namely zat and sawar.
2. Zan means personal which fixed the personal status of a person and salary due to him.
3. The rank of sawar indicated the number of cavalrymen.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding Zojila tunnel.
1. It will connect Srinagar, Dras, Kargil and Leh.
2. It is set to be Asia’s longest bi-directional tunnel.
3. It is located at more than 11,500 feet above sea level.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) Only 2
(c) 1and 3
(d) 2 and 3
3. Which of the following statements(s) is/are correct about Open Market Operation (OMO)?
1. It is the sale and purchase of government securities and treasury bills by RBI or the central bank of the country.
2. It is one of the quantitative monetary policy tools.
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 38, 17 October
4. Which of the following Indian States have the following characteristics as mentioned below:
1. The central part of the state produces cotton.
2. The northern part of the state is arid and semi-arid.
3. The cultivation of cash crops is predominant over food crops.
Choose the correct option
(a) Gujarat
(b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh
(d) Maharashtra
5. What is India’s rank in the Global Hunger Index (GHI) 2020.
(a) 107
(b) 100
(c) 97
(d) 94

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 37, 16 October
6. Which of the following statement(s) is/are correct about Nitrous Oxide (N2O)?
1. It is a greenhouse gas (GHG) 300 times more potent than carbon dioxide (Co2).
2. It has third-highest concentration after Carbon dioxide and methane in the atmosphere of Earth among GHGs responsible for global warming.
3. It can live in the atmosphere for up to 125 years.
Choose the correct option
(a) 1 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1, 2 and 3
(d) Only 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
7. With which of the following ruler, Rana Sanga in the war of Khanwa fought battle?
(a) Humayun
(b) Babur
(c) Jahangir
(d) Akbar
8. Consider the following statements regarding Jal Jeevan Mission
1. It envisages the supply of 65 litres of water per person per day to every rural household.
2. The mission will be able to provide a supply of water through Functional Household Tap Connections (FHTC) by 2024.
Which of the following statement(s) give above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 35, 14 October
9. Consider the following statements regarding the National Emergency.
1. The President can declare a national emergency even before the actual occurrence of war or armed rebellion or external aggression.
2. When National Emergency is declared on the grounds of ‘armed rebellion’, it is known as ‘Internal Emergency’.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. In which state of India, the Lai Haraoba festival is celebrated?
(a) Nagaland
(b) Sikkim
(c) Mizoram
(d) Tripura
Ans: 1(c), 2(a), 3(c), 4(a), 5(d), 6(c), 7(b), 8(b), 9(c), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 18 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD