IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 33, 8 October

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which among the following statement/s is/are correct?
1. Garo, Jaintia and Khasi tribes of Meghalaya are all matrilineal communities.
2. All these are clubbed as “unrepresented tribes” for nomination in Meghalaya’s autonomous tribal councils.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Manu recommended higher punishment for which among the following offences to Brahamans than the persons of other varnas?
(a) Theft
(b) Profanity
(c) Murder
(d) Treason
3. Who among the following was not a part of the “Bombay Triumvirate”?
(a)Badruddin Tyabji
(b)K.T. Telang
(c)Dadabhai Naoroji
(d) Pherozeshah Mehta

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 32, 7 October
4. With respect to the Comprehensive National Nutrition Survey (CNNS) consider the following statements :
1. It has been conducted by the Ministry of Health and Family Welfare and the United Nations Children Fund (UNICEF).
2. It includes pre-schoolers, school-age children, and adolescents in both urban and rural areas across India.
Which of the given statement/s is/are INCORRECT?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE
5. Which among the following age marks a very distinct growth in the population of Human beings compared to other ages?
(a) Mesolithic age
(b) Neolithic Age
(c) Lower Paleolithic age
(d) Upper Paleolithic Age

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 31, 6 October
6. With respect to the zinc deficiency, which among the following statement/s is/are correct?
1. Rising carbon dioxide levels can accelerate zinc deficiency in crops.
2. Zinc deficiency causes diarrhoea, growth retardation, loss of appetite and impaired immune function.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Cooch Behar in West Bengal is famous for which among the following industries?
(a) Cotton Cloth Industry
(b) Glass Industry
(c) Petroleum Industry
(d) Silk Industry

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 29, 29 September
8. Garo and Khasi hills are a part of which of the following ranges?
(a) Himalayas
(b) Satpura
(c) Eastern Ghat
(d) Vindhya
9. Which among the following statement(s) is/are incorrect?
(a) Kutch peninsula is made of tertiary rock system
(b) West coast plain is narrower than the East Coast plain
(c) Nilgiri is the nodal point of Western Ghats, Eastern Ghats and Southern system
(d) All are correct
10. Which of the given statement/s is/are correct with respect to Hypoxia -Inducible Factors (HIF)?
1. It regulates the production of red blood cells.
2. When the level of oxygen in the cells increases, HIF in the cells increases.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. 1(a), 2(a), 3(c), 4(c), 5(a), 6(c), 7(d), 8(a), 9(d), 10(a)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 28, 28 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 8 October, 2020

UPSC Monthly Current Affairs Capsule: September 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *