IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 32, 7 October

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statement regarding New Caledonia.
1. It is an archipelago and special collectivity of France located in the southwest Pacific Ocean.
2. It was discovered in 1774 by the British navigator James Cook.
3. It was annexed by France in 1853.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following statement(s) is/are correct about Narcoanalysis Test?
1. The test involves the injection of a drug, sodium pentothal.
2. The drug also referred to as truth serum. It was used in larger doses as anaesthesia during surgery.
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
3. Which of the following statement(s) is/are incorrect about Shaurya Missile?
1. It is a land variant of long-range Submarine Launched Ballistic Missile (SLBM) K-15 Sagarika.
2. It has a range of at least 800 kilometers.
3. It is a surface-to-surface tactical missile and is capable of carrying payloads of 200 kg to 1000 kg.
Choose the correct option
(a) 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 31, 6 October
4. Which of the following statements are correct about the K Family of Missiles?
1. The K family of missiles are primarily Submarine Launched Ballistic Missiles (SLBMs).
2. These have been indigenously developed by Defence Research and Development Organisation (DRDO).
3. The development of these missiles began in the late 1990s as a step towards completing India’s nuclear triad.
4. K-5 and K-6 with ranges of 5000 and 6000 km are also under development.
Choose the correct option
(a) 1, 3 and 4
(b) 1,2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1,2,3 and 4
5. Which of the following are the diseases caused in rice?
1. Sheath blight
2. Brown Spot
3. Tungro
4. Black Chaff
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 3 and 4
(c) 2 and 4
(d) 1, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 29, 29 September
6. Who won the 2020 Nobel Prize in Medicine or Physiology?
(a) Harvey J. Alter
(b) Charles M. Rice
(c) Michael Houghton
(d) All the above
7. In the context of Indian History, who presided the Congress Session of 1906 in Calcutta?
(a) Gopal Krishan Gokhale
(b) Dadabhai Naroji
(c) Pherozeshah Mehta
(d) Ambika Charan Majumdar

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 28, 28 September
8. Which of the following are the ballistic missiles in India?
(a) Agni
(b) Prahaar
(c) Trishul
(d) All the above

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 27, 26 September
9. Which of the following are correctly matched.
1. 12 November, 1930 – First Round Table Conference
2. 5th March, 1931 – Gandhi Irwin Pact was signed.
3. 23rd March, 1931 – Trial of Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev.
4. 29 March, 1931- Karachi Session of INC
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1,3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
10. Which of the following is not included in the assets of a commercial bank in India?
(a) Advances
(b) Deposits
(c) Investments
(d) Money at call and short notice

Ans: 1 (d), 2(c), 3(b), 4(d), 5(a), 6(d), 7(b), 8(d), 9(d), 10(b)

UPSC Monthly Current Affairs Capsule: September 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD