IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 31, 6 October

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements about Zombie Fire.
1. It is a fire from a previous growing season that can smoulder under the ground which is made up of carbon-rich peat.
2. When the weather warms, the fire can reignite. These are also known as holdover fires
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. What is the theme of International Day of Older Persons (IDOP) 2020?
(a) “Pandemics: Do They Change How We Address Age and Ageing
(b) Decade of Healthy Ageing
(c) The Journey to Age Equality and Universal Health Coverage
(d) Celebrating Older Human Rights Champions

UPSC Monthly Current Affairs Capsule: September 2020
3. Which of the following statement(s) is/are incorrect about ASIIM?
1. ASIIM is Ambedkar Social Innovation and Incubation Mission.
2. It was launched by Ministry of Social Justice.
3. It aims to support innovative ideas till 2030 through a synergetic work with the Technology Business Incubators (TBIs).
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) Only 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 29, 29 September
4. Which of the following statement is incorrect with respect to Freedom of speech and expression in India?
(a) It is enshrined in Part III of the Constitution.
(b) It can be suspended in an emergency.
(c) It is not an absolute right to express one’s thoughts freely.
(d) It can not be curtailed by legislation.
5.Which of the following is considered as essential for the realisation of the highest good of India’s citizens?
(a) Preamble
(b) Fundamental Rights
(c) Fundamental Duties
(d) Directive Principle of State Policy

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 28, 28 September
6.Recently, who among the following received the famous “Sangita Kalanithi” award of the Music Academy?
(a) S. Sowmya
(b) Sudha Ragunathan
(c) AR Rahman
(d) Pt. Jasraj
7.Which of the following state celebrate the ancient festival of “Lai Haraoba”?
(a) Tripura
(b) Assam
(c) Meghalaya
(d) Arunachal Pradesh

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 27, 26 September
8. Which of the following are Rabi crops?
1. Wheat
2. Pulses
3. Cotton
4. Maize
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) 3 and 4

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 6 October, 2020
9. Which of the following is/are incorrectly matched?
1. Sasan Gir National Park – Gujarat
2. Kanha National Park – Karnataka
3. Vedanthangal Bird Sanctuary – Tamil Nadu
4. Dandeli Wildlife Sanctuary – Karnataka
Choose the correct option
(a) 1 and 3
(b) Only 2
(c) 1 and 4
(d) 2 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 26, 25 September
10. Consider the following statements.
1. Brahmos is named on the rivers Brahmaputra (India) and Moskva (Russia).
2. It is the world’s fastest supersonic cruise missile travelling at a speed of Mach 2.8.
3. It operates on the “Fire and Forget” principle.
Which of the following statement(s) is/are correct about Brahmos Missile?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2and 3

Ans: 1(c), 2(a), 3(a), 4(d), 5(b), 6(a), 7(a), 8(a), 9(b), 10(d)

UPSC IAS Prelims Answer Key 2020: Check GS Paper 1 Answer Key 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD