IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 3, 26 August

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which among the following transfer the surplus heat from the lower latitudes to higher latitudes?

1. Ocean currents

2. Planetary winds

3. Tides

4. Waves

Select the correct answer from the options given above:

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1 and 4

(d) 2 and 3

2. Which among the following statement is incorrect?

(a) Central Asian Theory was put forward or suggested by Max Mueller.

(b) Mt. Mujavant was the home of Soma.

(c) Philosophy of Upanishads emphasises Gyan or knowledge.

(d) ‘Panchalas’, ‘Kurus’ and ‘Bharata’ refer to territories.

3. Consider the following statements about the Asia-Pacific Group on Money Laundering (APG).

1. It is an inter-governmental organisation.

2. It consists of 41 member jurisdictions.

3. It focussed on ensuring that its members effectively implement the international standards against money laundering, terrorist financing and proliferation financing related to weapons of mass destruction.

4. In 1995 it is an Asia-Pacific regional office called the “FATF-Asia Secretariat”.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 2, 25 August, 2020

4. Which of the following books were written by the Late Former President Dr. A. P. J. Abdul Kalam?

1. Ignited Minds: Unleashing the Power within India

2. The Luminous Sparks: A Biography in Verse and Colours

3. Mission of India: A Vision of Indian Youth

4. Annihilation of Caste

Select the correct answer:

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1, 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

5. Consider the following statements regarding the National Council for Transgender Persons.

1. The National Council for Transgender Persons has been constituted by the Ministry of Social Justice and Empowerment under the Transgender Persons (Protection of Rights) Act, 2019.

2. Its chairperson will be the Union Minister of the Ministry of Social Justice and Empowerment.

3. The tenure of the community members shall be three years.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, and 3

(d) 1, 2, and 3

6. Which of the following institution released the report ‘Status of Sex Ratio at Birth in India’?

(a) Indian Association of Parliamentarians for Population and Development (IAPPD)

(b) NITI Aayog

(c) Ministry of Child & Women Development

(d) Indian Association for Women’s Studies

7. Consider the following statements about DNA Technology (Use and Application) Regulation Bill, 2019.

1. It was introduced in Lok Sabha by the Minister for Science and Technology Mr. Harsh Vardhan in July, 2019.

2. The objective of this Bill is to expand the application of DNA-based forensic technologies to support and strengthen the justice delivery system of the country.

3. The Bill has been formulated recognizing the necessity for regulation of the use and application of Deoxyribonucleic Acid (DNA) technology, for establishing the identity of missing persons, victims, offenders, under trials and unknown deceased persons.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, and 3

(d) 1, 2, and 3

8. Consider the following statements regarding the National Emergency.

1. It can be declared on the basis of war, external aggression or armed rebellion.

2. The Constitution employs the expression ‘proclamation of emergency’ to denote an emergency of this type.

3. When a national emergency is declared on the grounds of ‘armed rebellion’, it is known as ‘Internal Emergency’. This term ‘armed rebellion’ is inserted from the 44th amendment.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, and 3

(d) 1, 2, and 3

9. Inter-State Council can be established by:

(a) President

(b) Prime Minister

(c) Supreme Court

(d) Parliament

10. The Constitution of India establishes

1. Consolidated Fund of India

2. Contingency Fund of India

3. National Small Savings Fund

Select the correct answer:

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) Only 2

(d) 1 and 3

Ans: 1(a), 2(d), 3(d), 4(c), 5(d), 6(a), 7(d), 8(d), 9(a), 10(a)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 1, 24 August, 2020

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD