IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 25, 24 September

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct about Cess?
1. Is a form of tax levied over and above the base tax liability of a taxpayer.
2. Cess is a permanent source of revenue for the government.
3. It can be levied on both indirect and direct taxes.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 24, 23 September
2. The veto power of the President of India is the combination of:
1. Pocket Veto
2. Absolute Veto
3. Suspensive Veto
4. Qualified Veto
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2 and 3
3. Which of the following statement(s) is/are correct about Alvars and Nayanars?
1. Nayanars were devoted to Lord Shiva and his avatars whereas Alvars were devoted to Lord Vishnu and his avatars.
2. They played a key role in propagating the Bhakti Movement in Southern India during the 5th-10th Centuries.
3. Compiled hymns into a series of volumes of Nayanars are known as Tirumurai and the hymns of Alvars that were made into a consolidated volume are known as Divya Prabandha.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
4. Which of the following statement(s) is/are correct about Lotus Mahal?
1. The Lotus Mahal is also known as Chitragani Mahal and is the most famous architectural landmarks in Hampi.
2. It is also referred to as a council chamber in the maps found in the 18th century.
3. The curves of the palace are given an Islamic touch while the multi-layered roof design is moreover related to Indo style of buildings.
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 23, 22 September
5. Consider the following statements regarding Samarth Scheme.
1. The scheme is implemented by the Ministry of Textiles.
2. The target is to train 10.00 lakh persons excluding Spinning & Weaving in the organized Sector.
3. It seeks to Provide demand-driven, placement oriented National Skills Qualifications Framework (NSQF) compliant skilling programmes.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1 and 2
6. Which of the following statement(s) is/are correct about Inflation?
1. Inflation benefits the debtors.
2. Inflation benefits the bond-holders.
Choose the correct option
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 22, 18 September
7. Consider the following statements regarding the Djibouti Code of Conduct (DCOC).
1. It was established under the International Maritime Organization (IMO).
2. It was adopted on 29th January 2009.
3. India joined the Djibouti Code of Conduct (DCOC) as an observer as part of efforts aimed at enhancing maritime security in the Indian Ocean region.
4. It has been signed by 20 countries.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 24 September, 2020
8. Consider the following statements about Digital Signature.
1. It can be considered as a numerical value that is represented as a sequence of characters.
2. To ensure authentication, Digital signatures rely on certain types of encryption.
3. It is a process that guarantees that the content of the message has not been altered in transit.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 21, 17 September
9. Rank and salary, during the Mughal period, were determined by a numerical value known as
(a) Muqtis
(b) Zat
(c) Mansab
(d) Jagirs
10. Recently Phosphine is in news. Consider the statements regarding Phosphine.
1. Presence of Phosphine gas is observed on Venus.
2. It is a flammable gas that on Earth occurs from the breakdown of organic matter.
3. Used as a chemical weapon during World War I.
4. Phosphine is manufactured as an agricultural fumigant, is used in the semiconductor industry, and is a nasty byproduct of meth labs.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: 1(c), 2(d), 3(a), 4(d), 5(a), 6(a), 7(d), 8(d), 9(b), 10(d)

720 X 420 (1).png

Participate in UPSC Prelims free all India mock exam & Check where you stand before the actual exam. Face the fear on Gandhi Jayanti and win the actual battle on 4th Oct: Register Now

No Change in UPSC Exam Pattern and No Proposal to drop CSAT- Check Details here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD