IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 24, 23 September

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding Essential Commodities (Amendment) Bill, 2020.
1. The Bill removes commodities like cereals, pulses, oilseeds, edible oils, onion and potatoes from the list of essential commodities.
2. The Bill aims to remove fears of private investors of excessive regulatory interference in their business operations.
3. The Bill ensures that the interests of consumers are safeguarded by regulating agricultural foodstuff in situations such as war, famine, etc.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 23, 22 September
2. Consider the following statements
1. Net neutrality has been defined as a principle that Internet Service Providers (ISP) also called Internet Access Providers (IAP) should enable access to all content and applications regardless of the source, and without favouring or blocking particular products or websites.
2. Net Neutrality means when the customers pay an ISP for a data plan, they should be able to access all content online at the same broadband speed which they had opted for.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

No Change in UPSC Exam Pattern and No Proposal to drop CSAT- Check Details here
3. Consider the following statements
1. There are only two times of the year when the Earth’s axis is tilted neither toward nor away from the sun, resulting in a nearly equal amount of daylight and darkness at all latitudes. These events are referred to as Equinoxes.
2. The equinoxes happen in March (about March 21) and August (about August 23).
3. Most places on Earth receive more than 12 hours of daylight on equinoxes.
Which of the following statement(s) given above is/are incorrect about Equinoxes?
(a) 1, 2 and 3
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 22, 18 September
4. Which of the following state in India laid the foundation stone for MedSpark, one of the first medical device parks in the country?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Madhya Pradesh
(d) Karnataka
5. Which of the following statement(s) is/are correct about Select Committee?
1. It is formed for examining a particular Bill and its membership is limited to MPs from one House.
2. They are chaired by MPs from the ruling party and are disbanded after their report.
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the ‘Feluda’ test for COVID-19 approved by India?
1. Feluda is the acronym for FNCAS9 Editor Linked Uniform Detection Assay.
2. It is an accurate and low-cost paper-based test strip to detect Covid-19 in less than 30 minutes.
3. It was approved recently for commercial launch by the Drugs Controller General of India.
4. It is developed by the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) and Tata Group.
Choose the correct option
(a) 1,2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 21, 17 September
7. Consider the following statements regarding Congress Socialist Party?
1. It wanted to establish the dictatorship of the proletariat.
2. It advocated separate electorate for minorities and oppressed classes.
3. It advocated the boycott of British goods and evasion of taxes.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the above
8. Consider the following statements regarding Bonda tribe and Didayi Tribe.
1. These tribes are from Odisha. These groups are classified as Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs).
2. Of the 62 tribal groups in Odisha, 15 are recognised as PVTGs – the highest in the country.
Which of the following statement(s) given above is/are incorrect?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 20, 16 September
9.Which of the following statement(s) is/are correct about Brucellosis?
1. Brucellosis is a bacterial disease that mainly infects cattle, swine, goats, sheep and dogs.
2. Humans can get infected if they come in direct contact with infected animals or by eating or drinking contaminated animal products or by inhaling airborne agents.
3. Most cases of the disease are caused by ingesting unpasteurised milk or cheese from infected goats or sheep.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
10. When ‘Swadeshi’ and ‘Boycott’ were adopted as methods of struggle for the first time?
(a) Home Rule Movement
(b) Agitation against the Partition of Bengal
(c) Visit of the Simon Commission
(d) Jallianwala Bagh Massacre
Ans: 1(d), 2(c), 3(b), 4(a), 5(c), 6(d), 7(d), 8(b), 9(d), 10(b)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 19, 15 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 23 September, 2020

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD