IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 23, 22 September

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the National Commission on Farmers.
1. It was constituted in 2005 by the Union government with MS Swaminathan as its chairman.
2. In 2007, the commission recommended that MSPs must be at least 50% more than the cost of production and recommended the C2 method for MSP calculation.
3. The government calculates its MSP based on the A2+FL method.
Which of the following statement(s) given above are incorrect?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 22, 18 September
2. Which of the following statements are correct about Kakatiya Dynasty?
1. The 12th and the 13th centuries saw the emergence of the Kakatiyas.
2. Prataparudra I, also known as Kakatiya Rudradeva, was the son of the Kakatiya leader Prola II. It was under his rule that the Kakatiyas declared sovereignty.
3. Before the establishment of Orugallu/Warangal as the capital, Hanamakonda was the first capital of the Kakatiyas.
4. The great Italian traveller Marco Polo visited the Kakatiya Kingdom sometime during Rudramadevi’s tenure as the ruler of the Kakatiya Dynasty.
Choose the correct option:
(a) 1,2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes
3. Which of the following is/are incorrect about the proposed amendments of the Foreign Contribution (Regulation) Act (FCRA)?
1. It seeks to prohibit ‘public servants’ from receiving any foreign funding.
2. It proposes to reduce the use of foreign funds to meet administrative costs by NGOs from the existing 50 per cent to 30 per cent.
3. It seeks to “prohibit any transfer of foreign contribution to any association/person”.
4. It proposes to make Aadhaar cards a mandatory identification document for all office-bearers, directors and other key functionaries of NGOs or associations eligible to receive foreign donations.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) Only 2
(c) Only 2 and 4
(d) 1, 2 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 21, 17 September
4. A Parliamentary Committee means a committee that:
(a) is appointed or elected by the House or nominated by the Speaker/ Chairman.
(b) works under the direction of the Speaker/Chairman.
(c) presents its report to the House or to the Speaker/Chairman
(d) All the above are correct
5. Consider the following statements regarding the World Bank.
1. In May 2020, the World Bank has announced a loan to prevent, detect and respond to the threat of coronavirus and strengthen national health systems.
2. World Bank has clarified that the USD 1 billion loan that it has provided to India in May 2020 to deal with Covid-19 comes with a condition of universal eligibility in procurements.
3. World Bank has 189 member countries and is a unique global partnership which consists of five development institutions.
Which of the following statement(s) given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 20, 16 September
6. Which of the following statements is/are correct about Geographical Indication (GI)?
1. The Geographical Indications of Goods (Registration and Protection) Act, 1999 seeks to provide for the registration and better protection of geographical indications relating to goods in India.
2. The Act is administered by the Controller General of Patents, Designs and Trademarks. The Geographical Indications Registry is located at Chennai.
3. The registration of a geographical indication is valid for a period of 10 years.
4. It is also a part of the World Trade Organisation’s Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights (TRIPS).
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

7. The quit India resolution stated the provisions of the movement as:
(a) An immediate end to British rule over India.
(b) Declaration of the commitment of free India to defend itself against all kinds of imperialism and fascism.
(c) Formation of a provisional government of India after British withdrawal and sanctioning a civil disobedience movement against British rule.
(d) All the above are correct

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 19, 15 September
8. Recently in the news, Nandankanan Zoological Park. Where is it located?
(a) Bhubaneswar, Odisha
(b) Bharatpur, Rajasthan
(c) Vindya Hills in Madhya Pradesh
(d) Northeast state of Assam
9. Consider the following statements regarding VAIBHAV Summit.
1. VAIBHAV stands for Vaishwik Bharatiya Vaigyanik Summit.
2. It will be inaugurated on 2nd October 2020, the birth anniversary of Mahatma Gandhi.
3. The Summit is a joint effort of various Science & Technology (S&T) and Academic organisations, including the Department of S&T, Defence Research and Development Organisation (DRDO).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 3
(b) Only 1
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 18, 14 September
10. Which of the following are not the federal features of the Indian Constitution?
1. Supremacy of Constitution
2. All-India Services
3. Single Citizenship
4. Independent Judiciary
5. Bicameral legislature
6. Integrated Judiciary
Choose the correct option
(a) 1, 4 and 5
(b) 1, 5 and 6
(c) 2, 3 and 6
(d) 2, 3 and 4
Ans: 1(a), 2(d), 3(b), 4(d), 5(d), 6(d), 7(d), 8(a), 9(d), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 22 September, 2020

No Change in UPSC Exam Pattern and No Proposal to drop CSAT- Check Details here

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD