IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 22, 18 September

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the World Bank’s Human Capital Index (HCI) 2020.
1. India has been ranked at the 116th position in the HCI 2020.
2. The HCI 2020 includes health and education data of children for 174 countries up to March 2020.
3. Human Capital consists of the knowledge, skills, and health that people accumulate over their lives, enabling them to realize their potential as productive members of society.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 21, 17 September
2. Which of the following statement(s) is/are correct about Banking Regulation (Amendment) Bill, 2020?
1. The bill is passed in Lok Sabha and replaces an ordinance to the same effect promulgated on June 26.
2. The Bill proposes amendments to the Banking Regulation Act, 1949.
3. With the amendments, RBI will be able to undertake a scheme of amalgamation of a bank without placing it under moratorium.
4. The amendments also allow cooperative banks to raise money via public issues and private placements of equity or preference shares as well as unsecured debentures, with the central’s bank’s nod.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 2,3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
3. Why Sir William Wedderburn and W. S. Caine had set up the Indian Parliamentary Committee in 1893?
(a) In the British Parliament, to facilitate a discussion on India’s Independence.
(b) To campaign for the entry of Indians into the Imperial Judiciary.
(c) To agitate for the entry of eminent Indians into the British Parliament.
(d) In the House of Commons, to agitate for Indian political reforms.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 20, 16 September
4. Consider the following statements regarding the Unlawful Activities (Prevention) Act.
1. According to the latest data released by the National Crime Records Bureau (NCRB), a total of 3,005 cases were registered in the country under anti-terror law Unlawful Activities (Prevention) Act (UAPA) in 2016, 2017 and 2018.
2. Unlawful Activities (Prevention) Act was passed in 1962 that aims at effective prevention of unlawful activities associations in India.
3. The Act assigns absolute power to the state government, by way of which if the state deems an activity as unlawful then it may, by way of an Official Gazette, declare it so.
4. As the highest punishments, it has the death penalty and life imprisonment.
Which of the following statement(s) given above is/are incorrect?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1 and 4
5. Why was National Social Conference formed during Indian freedom struggle?
(a) Various social reform groups or organisations of Bengal region united to form a single body with an aim to discuss the issues of larger interest and to prepare appropriate petitions or representations to the government.
(b) Under one organization, Behramji Malabari and M. G. Ranade decided to bring together all the social reform groups of the country.
(c) For such purpose, the Indian National Congress did not want to include social reforms in its deliberations and decided to form a separate body.
(d) None of the above statement is correct

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 19, 15 September
6. Consider the following statements regarding BECA.
1. BECA stands for Basic Exchange and Cooperation Agreement.
2. BECA will allow India to use the geospatial maps of the USA to get pinpoint military accuracy of automated hardware systems and weapons such as cruise and ballistic missiles.
3. BECA is one of the four foundational military communication agreements between the two countries.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
7. At the time of his/her appointment, the Prime Minister of India:
(a) must be a member of one of the Houses of the Parliament
(b) need not necessarily be a member of one of the Houses of the Parliament but must become a member of the LokSabha within six months.
(c) must be a member of the LokSabha
(d) need not necessarily be a member of one of the Houses of the Parliament but must become a member of one of the Houses within six months.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 18, 14 September
8. Recently Kalinga Frog was in news. Consider the following statements regarding Kalinga Frog.
1. Scientists have reported a first-of-its-kind discovery of morphological phenotypic plasticity (MPP) in the Kalinga cricket frog from the central Western Ghats.
2. In 2018, Kalinga Frog documentation was done and reported from the Eastern Ghats.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. Name the physical phenomena which are responsible for producing rainbow when sunlight falls on drops of rain?
1. Dispersion
2. Refraction
3. Internal Reflection
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 17, 11 September
10. Consider the following statements regarding Sputnik V.
1. The Russian vaccine has been named after the first artificial Earth satellite, Sputnik-I launched by the Soviet Union.
2. It is the first Covid-19 vaccine to be approved by any government for common people.
3. The Russia Direct Investment Fund (RDIF), which is piloting Russia’s Sputnik V vaccine, has partnered with the Hyderabad-based Dr. Reddy’s Laboratories to supply 100 million doses of the vaccine.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(d), 3(d), 4(b), 5(d), 6(d), 7(d), 8(c), 9(a), 10(d)

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 18 September, 2020

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD