IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 2, 25 August

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements about the National Legal Services Authority.

1. The National Legal Services Authority (NALSA) has been constituted under the Legal Services Authorities Act, 1987.

2. Its aim is to provide free Legal Services to the weaker sections of the society and to organize Lok Adalats for amicable settlement of disputes.

3. It issues guidelines for the State Legal Services Authorities to implement the legal programmes and schemes throughout the country.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)  1 only

(b)  1 and 2 only

(c) 1 and 3 only

(d)  1,2 and 3

2. Consider the following statements regarding the Sardar Patel National Unity Award.

1. The Award seeks to acknowledge notable and inspiring contributions to promote the cause of national unity and integrity and to strengthen the value of a strong and united India.

2. The award will be announced on the occasion of the National Unity Day.

3. The Award shall consist of a medal and a citation with monetary grant or cash award shall be attached to this award and it shall be conferred posthumously.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)  1 only

(b) 1 and 2 only

(c)  1 and 3 only

(d)  None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 1, 24 August

3. Which of the following statement is or are true about Pradhan Mantri Awaas Yojana – Gramin (PMAY-G)?

1. The central government came up with the vision to fulfil the ‘Housing for All’ scheme by the year 2022.

2. The main aim of the PMAY-G scheme is to provide a pucca house with some of the basic amenities.

3. The erstwhile rural housing scheme Indira Awaas Yojana (IAY) has been restructured into Pradhan Mantri Awaas Yojana –Gramin (PMAY-G) from 01.04.2016.

4. The cost of unit assistance in this scheme is shared between Central and State Governments in the ratio 70:30 in plain areas.

Choose the correct answer as per the options given above

(a) 1 and 2

(b) 1,2 and 4

(c) 1,2 and 3

(d) All the above are correct

4. According to the Doctrine of Lapse, the British

1. became a paramount power

2. rejected the Hindu law of succession

3. refused the adopted heirs the right of acceding to the throne on the death of the ruler of a protected state.

Choose the correct answer as per the options given above

(a) 1only

(b) 1, 2 and 3

(c) 2 and 3

(d) 3 only

5. Match the following:

A. Moplah Rebellion                   1. Lord Willingdon

B. Communal Award                   2. Lord Chelmsford

C. Jallian Wala Bagh Massacre    3. Lord Linlithgow

D. Demand for Pakistan               4. Lord Reading

(a) A-1, B-2, C-3 and D-4

(b) A-4, B-1, C-2, and D-3

(c) A-4, B-3, C-2 and D-1

(d) A-1, B-4, C-3 and D-2

6. Retreating Monsoon withdraws from the

(a) West Coast to the East coast

(b) North to the South

(c) North-East India to the West Coast

(d) North-West India to Bengal

7. Consider the following statements about Kharif Crops.

1. The Kharif cropping season starts with the onset of the Indian subcontinent’s monsoon.

2. Kharif Crops are typically sown at the beginning of the first monsoon rains (depends on region to region).

3. Harvesting season begins from the 3rd week of September to October dates varies from region to region.

4. Paddy, maize, bajra, jowar are a few of the Kharif crops grown in India.

Choose the correct answer using the codes given below:

(a) 1only

(b) 1, 2 and 3

(c) 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

8. Which of the following is/are included in the Directive Principles of State Policy?

1. Organise village panchayats and endow them with necessary powers and authority to enable them to function as units of self-government.

2. Prevention of concentration of wealth and means of production.

3. Raise the level of nutrition and the standard of living of people and to improve public health.

4. Prohibition of the consumption except for medicinal purposes of intoxicating drinks and of other drugs which are injurious to health.

Choose the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 2

(b) 1,2 and 3

(c) 2,3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

9. Which of the following statement is/are correct about the National Overseas Scholarship Scheme?

1. The National Overseas Scholarship Scheme is the Central Sector Scheme.

2. It facilitates the low-income students belonging to the Scheduled Castes, Denotified Nomadic and Semi-Nomadic Tribes, Landless Agricultural Labourers and Traditional Artisans category to get higher education like Master degree or Ph. D courses by studying abroad and therefore improving their Economic and Social status.

Choose the right answer using the codes given below:

(a)   1 only

(b)   1 and 2 only

(c)   2 only

(d)   Neither 1 nor 2

10. Which of the following statements is/are true about Sir Syeed Ahmed Khan?

1. He founded the Anglo-Oriental College at Aligarh in 1875.

2. He made several efforts to uplift the upper class among the Muslim community.

3. He founded the Ahmediya movement in Punjab.

4. In the later part of his life, he began to talk of Hindu domination.

Choose the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 2

(b) 2 and 4

(c) 1, 2 and 4

(d) 1 and 2

Ans: 1(d), 2(b), 3(c), 4(d), 5(b), 6(d), 7(d), 8(d), 9(b), 10(c)

UPSC General Studies Geography Video Course

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes

 

 

 

 

 

 

 

 

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD