IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 19, 15 September

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct about Pesticides Management Bill 2020.
1. The Pesticides Management Bill, 2020 was approved by the Union Cabinet in February, 2020.
2. It will replace the Insecticides Act, 1968.
3. The Bill will compensate farmers in case of losses from the use of agrochemicals.
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 18, 14 September
2. In context to the Constitution of India, Which one of the following is not a Fundamental Duty?
(a) To develop the scientific temper.
(b) To vote in public elections
(c) To safeguard public property
(d) To abide by the Constitution and respect its ideals.
3. Which of the following statement(s) is/are correct about iRAD App?
1. iRAD stands for Integrated Road Accident Database Project.
2. It is developed by Indian Institute of Technology-Madras (IIT-M) and its main objective is to enhance road safety.
3. It will be implemented by the National Informatics Centre.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 17, 11 September
4. What was the Ibadat Khana at Fatehpur Sikri?
(a) It was the mosque for the use of the Royal Family.
(b) Private chamber prayer of Akbar.
(c) It was the hall where Akbar discusses with scholars about several religions.
(d) It was the room where nobles of different religions gathered to discuss religious affairs.
5. Which of the following statement(s) is/are correct about the Government of India Act, 1935?
1. It was the longest act enacted by the British Parliament at that time.
2. It was divided into two separate acts namely, the Government of India Act 1935 and the Government of Burma Act 1935.
3. It was commenced on 1 August, 1937
4. This Act divided powers between the centre and the provinces. The Viceroy was vested with residual powers.
Choose the correct option
(a) 1,2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1,2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 16, 10 September
6. Which of the following statement(s) is/are incorrect about the Singapore Convention on Mediation?
1. The United Nations General Assembly adopted the Convention on 20th December 2018.
2. It was opened for signature on 7th July 2019 in Singapore.
3. It is the first UN treaty to be named after Singapore.
4. India approved the signing of the Convention in June 2019. And As on 1st September 2020, the Convention has 58 signatories, including China and the USA as well.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 4
(d) 2 and 3
7. In which of the following hills the Eastern Ghats and the Western Ghats meet?
(a) Annamalai Hills
(b) Cardamom Hills
(c) Sahyadri Hills
(d) Nilgiri Hills

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 15, 9 September
8. Most of the fresh water on the planet Earth exists as ice caps and glaciers. Out of the remaining freshwater, the largest proportion:
(a) exists as groundwater
(b) is found in the atmosphere as moisture and clouds
(c) exists as soil moisture
(d) is found in freshwater lakes and rivers.
9. Name the geographical features or landforms that lie in Arunachal Pradesh?
1. Kangtu Peak
2. Diphu Pass
3. Lohit River
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes
10. Consider the following statements about Trans Fats?
1. The substance is responsible for around 500,000 deaths due to coronary heart disease every year across the world.
2. Industrially produced trans-fats are found in hardened vegetable fats such as margarine and ghee and are often present in snack foods, baked goods and fried foods.
3. It is, however, often used by manufacturers because it has a longer shelf life and is cheaper.
4. So far, 58 countries introduced laws to protect 3.2 billion people from the substance by the end of 2021.
Which of the following statement(s) is/are correct about Trans Fats?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) Only 1 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: 1(d), 2(b), 3(d), 4(c), 5(c), 6(c), 7(d), 8(a), 9(d), 10(d)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 14, 8 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 15 September, 2020

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD