IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 11, 4 September_00.1
UPSC Exam   »   IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set...

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 11, 4 September

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. On behalf of the Peasants of Kheda, why Mahatma Gandhi organised a satyagraha movement?
1. At the time of drought, the administration did not suspend the land revenue.
2. In Gujarat, the administration proposed to introduce Permanent Settlement.
Select the correct answer from the statements given above.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. State the reason behind producing thunder in the skies at the time of thunderstorm.
1. When cumulonimbus clouds meet in the sky.
2. Lightning that separates the nimbus clouds.
3. Upward movement of air and water particles violently.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 10, 3 September
3. World Health Organisation has recently launched E-2020 initiative. It is related to:
(a) Anti-biotic resistance
(b) Malaria elimination
(c) Providing solution for e-waste
(d) None of the above
4. Which of the following statement(s) is/are related to PACEsetter Fund Programme?
1. In 2015, the PACEsetter fund was constituted by India and the USA as a joint fund.
2. The objective of the PACEsetter Fund is to accelerate the commercialization of innovative off-grid clean energy access solutions by providing early-stage grant funding that would allow businesses to develop and test innovative products, business models and systems.
3. The main purpose of the Fund is to improve the viability of off-grid renewable energy businesses that sell small scale clean energy systems to individuals and communities without access to grid-connected power or with limited/intermittent access.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 1,2 and 3
5. Consider the following statement(s) regarding Brahmo Samaj?
1. Brahmo Samaj opposed idolatry.
2. For interpreting the religious text, it denied the need for a priestly class.
3. It popularised the doctrine that the Vedas are infallible.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) Only 3
(d) 1,2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 11, 4 September_40.1

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC)?
1. It is a not-for-profit Section 8, Schedule B, Public Sector Enterprise.
2. It is set up by Department of Biotechnology (DBT), Government of India.
3. It is an Interface Agency to strengthen and empower the emerging Biotech enterprise to undertake strategic research and innovation, addressing nationally relevant product development needs.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
7. Consider the following statement regarding micro-irrigation.
1. Fertiliser or nutrient loss can be reduced.
2. In dryland farming, it is the only means of irrigation.
3. Receding of the groundwater table can be checked, in some areas of farming.
Which of the following given above statement(s) is/are not correct?
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) Only 2
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 9, 2 September
8. What is the purpose of developing a genetically engineered form of brinjal known as the Bt-brinjal?
(a) To make it drought-resistant.
(b) To make it pest-resistant.
(c) To make its shelf-life longer.
(d) None of the above
9. What is the difference between Jagirdar and Zamindar, in context of Mughal India?
1. Jagirdars at that time have the right to collect revenue was to utilise the same for their salary and to meet their military obligations. Whereas te judicial and police functions were performed locally by zamindars.
2. The land assigned to the Jagirdars were hereditary and revenue rights of Zamindars were not hereditary.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Consider the following statements regarding the Central Ground Water Authority (CGWA).
1. It has been constituted by the Environment (Protection) Act, 1986.
2. The objective is to regulate and control the development and management of groundwater resources in the country.
Which of the following statement(s) is/are correct about Central Ground Water Authority (CGWA)?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans:1(a), 2(d), 3(b), 4(d), 5(b), 6(d), 7(c), 8(b), 9(a), 10(c)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 8, 1 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 4 September, 2020

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?