IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 10, 3 September

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which among the subsequent refers to the meaning of Gross National Product?
(a) It is the total value of goods and services produced within the country.
(b) It is the total value of all transactions within the country.
(c) It is the depreciation in the total value of goods and services produced within the country.
(d) It is the total value of goods and services produced in the country and net factor income from abroad.

UPSC (CSE) Prelims Admit Card 2020 Released: Download Admit Card @upsconline.nic.in

2. The unemployment rate is low in India because:
1. Unemployment is calculated from the age group of 15 years to 59 years.
2. Unemployment survives only when a person cannot find a job.
3. People are not interested in working outside the domestic area.
Choose the correct answer from the given options:
(a) 2 Only
(b) 1 and 3 Only
(c) 1 and 2 Only
(d)1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 9, 2 September
3. Which of the following items are correctly matched?
1. Palk Strait: The Bay of Bengal with the Gulf of Mannar.
2. Strait of Malacca: The Pacific Ocean and the Indian Ocean
3. Bering Strait: The Arctic Ocean and the Pacific Ocean.
4. Bass Strait: Separates Tasmania from the Australian Mainland
Choose the correct answer from given options:
(a) 1 and 3 Only
(b) 2 and 4 Only
(c) 1, 3 and 4 Only
(d) 1, 2, 3 and 4
4. Which of the following statement(s) is/are true with respect to the NPAs?
1. Government has asked states to observe the status of Non Performing Assets (NPAs) district-wise and take corrective measures to recover overdue/outstanding dues from Self-Help Groups (SHGs).
2. The issue was raised in the review meeting of the Deendayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihoods Mission.
3. The Non-Performing Asset (NPA) is a loan or advance for which the principal or interest payment remained overdue for a period of 90 days.
Choose the correct answer from given options:
(a) 2 Only
(b) 1 and 3 Only
(c) 1 and 2 Only
(d)1, 2 and 3

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
5. Consider the following statements regarding Adjusted Gross Revenue:
1. It is a fee-sharing mechanism between the government and the telcos.
2. The Supreme Court of India allowed 10 years’ time to telecom companies (telcos) to pay their Adjusted Gross Revenue (AGR) dues to the government.
Choose the correct answer from the given options:
(a) 1 Only
(b) 2 Only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
6. Which of the following is/are an institutional framework of the National Programme for Civil Services Capacity Building (NPCSCB)?
1. Prime Minister’s Public Human Resources (HR) Council.
2. Capacity Building Commission.
3. Special Purpose Vehicle (SPV) for owning and operating the digital assets and the technological platform for online training.
4. Coordination Unit headed by the Cabinet Secretary.
(a) 1 and 3 Only
(b) 2 and 4 Only
(c) 1, 3 and 4 Only
(d) 1, 2, 3 and 4
7. Which among the following provide a common factor for the tribal uprising in India?
(a) A new system of land revenue and taxation of tribal products are to be introduced.
(b) The complete disruption of the old agrarian order of the tribal communities.
(c) The money lenders, traders and middlemen in tribal regions had risen.
(d.) Influence of foreign religious missionaries in tribal regions.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 8, 1 September
8. The Simon Commission was welcomed with the slogan ‘Go Back Simon’ because:
(a) Indians never wanted the review of the working of the Montague-Chelmsford Reforms.
(b) Simon Commission recommended the abolition of Diarchy in the Provinces.
(c) There was no Indian in the Simon Commission.
(d) The Simon Commission recommended the partition of India.
9. By which of the following Act, the Governor-General of Bengal became the Governor-General of India with exclusive powers?
(a) Regulating Act, 1773.
(b) India Act, 1784.
(c) Charter Act, 1833.
(d) Charter Act, 1853.
10. Who among the following gets a Memorial plaque in London?
(a) Noor Inayat han
(b) Ada Lovelac
(c) Rosalind Franklin
(d) Dame Maud McCarthy

Ans: 1(d), 2(a), 3(d), 4(d), 5(c), 6(d), 7(b), 8(c), 9(c), 10(a)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 7, 31 August

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 3 September, 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *