IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 1, 24 August

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statements are correct about the Indus Valley Civilisation?

  1. The people of the civilisation were the earliest to make use of cotton.
  2. They did not cremate their dead.
  3. In city planning, a grid system was followed.
  4. The chief building material is stone.

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 3 and 4

(d) 1 and 3

2. Which of the following comes under the jurisdiction of both the High Court and Supreme Court?

(a) Disputes between the Centre and the States

(b) Disputes between the States inter se

(c) Protection of the Fundamental Rights

(d) Protection against the violation of the Constitution.

3. Which of the following statements are correct about the National Seeds Corporation Ltd. (NSC)

  1. It’s a Schedule ‘B’-Miniratna Category-I company wholly owned by Government of India under the administrative control of Department of Agriculture Cooperation & Farmer’s Welfare, Ministry of Agriculture and Farmers Welfare.
  2. It was established in February 1963 to undertake the production of foundation and certified seeds.
  3. Currently, it is undertaking production of certified seeds of nearly 600 varieties of 60 crops consisting of Cereals, Pulses, oilseeds, Fiber, Fodder, Green Manure and Vegetables, in its Farms and through its registered seed growers.
  4. NSC has established 3 Quality Control Laboratories, one each at New Delhi, Secunderabad, and Suratgarh to undertake seed testing to check the quality of seeds.

(a) 1 and 3

(b) 1 and 4

(c) 2 and 4

(d) 2 and 3

4. Consider the following statements regarding Basel III.

  1. It is an internationally agreed set of measures developed by the Basel Committee on Banking Supervision in response to the financial crisis of 2007-09.
  2. The main aim is to strengthen the regulation, supervision and risk management of banks.
  3. Currently, India follows Basel III norms.

(a) 1 and 2 only

(b)  1 and 3 only

(c)  2 and 3 only

(d)  1, 2 and 3

5. Which of the following statement correct about the Lingaraj Temple.

  1. The imposing temple standing at 218 ft strikes awe and respect amongst its visitors.
  2. It was built during the 11th century AD.
  3. The temple marks the culmination of the temple architecture in Bhubaneswar which was the cradle of the Kalinga School of Temple Architecture.
  4. The sprawling temple complex has one hundred and fifty-four subsidiary shrines.

(a) 1 and 2 only

(b)  1 and 3 only

(c)  2 and 3 only

(d)  3 and 4

6. Consider the following statements regarding Black Soil.

  1. Black soils are made up of volcanic rocks and lava-flow.
  2. Black soil is ideal for cotton cultivation and rich in iron only.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a)   1 only

(b)   2 only

(c)   Both 1 and 2

(d)  Neither 1 nor 2

7. Which of the following rivers is called as ‘Vridha Ganga’?

(a) Cauvery

(b) Krishna

(c) Mahanadi

(d) Godavari

8. Consider the following statement about the Attorney General of India.

  1. The Prime Minister appoints the Attorney General (AG).
  2. He must be an individual qualified to be appointed as a Judge of the Supreme Court.
  3. He enjoys all the privileges and immunities that are available to a member of parliament.
  4. He takes part in the proceedings of the Lok Sabha.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 4 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2, 3 and 4

9. In 1761 A.D. third battle of Panipat was fought between the Marathas and the Afghans. Who was the Peshwa at that time?

(a) Balaji Baji Rao

(b) Baji Rao

(c) Narayan Rao

(d) Madho Rao

10. Who developed the recently launched mobile app “Harit Path”?

(a) Indian Space Research Organisation

(b) Archaeological Survey of India

(c) National Highways Authority of India

(d) Indian Meteorological Department

Ans:1(d), 2(c), 3(a), 4(a), 5(c), 6(a), 7(d), 8(d), 9(d), 10(c)

UPSC General Studies Geography Video Course

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD