EPFO Previous Year Question Part-8_00.1
UPSC Exam   »   EPFO Previous Year Question Part-8

EPFO Previous Year Question Part-8

 

It is the eighth part of our 20-days study plan where we will discuss 12 previous years questions every day. Make sure you have a firm grip on these questions so that you can understand the pattern of questions that are being asked in the UPSC EPFO EO exam.

 

Q85. Dr. Aykroyd’s formula is associated with determination of

(a) fair wage

(b) minimum wage

(c) living wage

(d) real wage

 

Q86. ‘Everyone as a member of the society has the right to social security, and is entitled to realization through national efforts and international cooperation and in accordance with the organization and resources of each state of economic, social and cultural rights indispensable for his dignity and free development of his personality.” This statement which is emphasizing the importance of social security has been expressed in which of the following?

(a) Universal Declaration of Human Rights

(b) Philadelphia Declaration of the ILO,

(c) Report of the First National Commission on Labour

(d) Directive Principles of State Policy of the Indian Constitution

 

Q87. For the first time in India, medical benefit as a non-cash benefit was provided under

(a) the Employees’ State Insurance Act, 1948

(b) the Factories Act, 1948

(c) the Maternity Benefit Act, 1961

(d) the Mines Act, 1952

 

Q88. Which one of the following is the correct set of contingencies identified by William Beveridge in his comprehensive social security scheme?

(a) Want, disease, ignorance, squalor and idleness

(b) Want, sickness, disability, squalor and idleness

(c) Want, disease, old age, squalor and unemployment

(d) Disease, invalidity, old age, unemployment and ignorance

 

Q89. Which one of the following statements is not correct for Atal Pension Yojana?

(a) There is guaranteed minimum monthly pension for the subscribers ranging between Rs. 1,000 and Rs. 5,000 per month.

(b) The benefit of minimum pension would be guaranteed by the Government of India.

(c) Government of India co-contributes 50% of the subscriber’s contribution or Rs. 1,000 per annum, whichever is lower.

(d) It is applicable to all citizens of India aged above 40 years.

 

Q90. Which one of the following is the amount of annual premium of the Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY) for accident and disability cover up to Rs.2,00,000?

(a) Rs. 100

(b) Rs. 50

(c) Rs. 20

(d) Rs. 12

 

Directions:

The following two (2) items consist of two statements, Statement and Statement II. Examine these two statements carefully and select the correct answer using the code given below. Code:

(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true but Statement II is false

(d) Statement I is false but Statement II is true

 

Q91. Statement I: The force on Moon due to Earth is the action, while the force on Earth due to Moon is the reaction.

Statement II: To every action, there is an equal and opposite reaction.

 

Q92. Statement I: It is a common observation that if we place a glass of ice-water on a table at room temperature, the ice-water will get warmer.

Statement II: Heat is energy that flows between a system and its environment because of temperature difference between them.

 

Q93. Which one of the following materials is not diamagnetic at Standard Temperature and Pressure (STP)?

(a) Nitrogen

(b) Sodium chloride

(c) Water

(d) Iron

 

Q94. Which one of the following gases has the highest solubility in water?

(a) Chlorine

(b) Ammonia

(c) Carbon dioxide

(d) Nitrogen

 

Q95. Bleaching powder contains

(a) nitrogen

(b) iodine

(c) chlorine

(d) bromine

 

Q96. What is the causal agent of Chikungunya?

(a) Non-chlorophyllous bacterium

(b) Nematode

(c) Virus

(d) Fungus

 

Solutions

85. B 86. A 87. A 88. A 89. D 90. D
91. A 92. A 93. D 94. B 95. C 96. C

 

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?