EPFO Previous Year Question Part-7_00.1
UPSC Exam   »   EPFO Previous Year Question Part-7

EPFO Previous Year Question Part-7

 

It is the seventh part of our 20-days study plan where we will discuss 12 previous years questions every day. Make sure you have a firm grip on these questions so that you can understand the pattern of questions that are being asked in the UPSC EPFO EO exam.

 

Q73. Which one of the following is an exception from the five functional types of unionism identified by Robert Hoxie?

(a) Business Unionism

(b) Predatory Unionism

(c) Revolutionary Unionism

(d) Evolutionary Unionism

 

Q74. Which one of the following is the process in which representatives of workmen and employer involved in an industrial dispute are brought together before a third person or group of persons who facilitates/facilitate through mediation to reach a mutually satisfactory agreement?

(a) Arbitration

(b) Adjudication

(c) Conciliation

(d) Collective negotiation

 

Q75. Questions relating to the application or interpretation of a standing order certified under the Industrial Employment (Standing Orders) Act, 1916 may be referred to

(a) Industrial Tribunal

(b) Labour Commissioner

(c) Labour Court

(d) Industrial Employment Court

 

Q76. A union whose membership may cover workers employed in many industries, employment and crafts is known as

(a) industrial union

(b) general union

(c) craft union

(d) region-cum-industry level union

 

Q77. Which one of the following perspectives of industrial relations is based on the assumption that both the parties strive (and have opportunity) to exercise economic (wages and benefits) as well as political (control) power?

(a) Pluralistic perspective

(b) Unitary perspective

(c) Radical perspective

(d) Trusteeship perspective

 

Q78. The provision of workers’ participation in management of industries is provided under

(a) Article 39A of the Constitution of India

(b) Article 43A of the Constitution of India

(c) Article 42 of the Constitution of India

(d) Article 43B of the Constitution of India

 

Q79. Which one of the following is not a trade union security measure?

(a) Closed shop system

(b) Agency shop system

(c) Open shop system

(d) Union shop system

 

Q80. Which one of the following is statutory machinery functioning at the central level?

(a) Central Implementation and Evaluation Committee

(b) Central Board for Workers’ Education

(c) Standing Labour Committee

(d) Employee’s State Insurance Corporation

 

Q81. Which one of the following explains the ‘citizen concept’ of labour?

(a) Labour is largely regarded by the employers as operating organizations in industry.

(b) Labour is affected by the law of demand and supply.

(c) Labour has a right to be consulted in regard to the terms and conditions under which they are supposed to work.

(d) Labour is a cog in the machine.

 

Q82. Who among the following can be appointed as the Chairman of the Central Advisory Board constituted by the Central Government under the Minimum Wages Act, 1948?

(a) One of the independent members of the Board

(b) One of the employers’ representatives of the Board

(c) One of the employees’ representatives of the Board

(d) A functionary of the Central Government nominated by the Government

 

Q83. Which one of the following comes under the ‘State List’ under the Seventh Schedule of the Constitution of India?

(a) Relief of the disabled and unemployable

(b) Regulation of labour and safety in mines

(c) Regulation and control of manufacture, supply and distribution of salt

(d) Social security and social insurance

 

Q84. The assumption that “man is selfish and self-centered, and always tries to achieve his own ends even at the cost of others” explains which theory of labour welfare?

(a) Placating theory

(b) Police theory

(c) Religious theory

(d) Philanthropic theory

 

Solution

73. D 74. C 75. C 76. B 77. A 78. B
79. C 80. D 81. C 82. A 83. A 84. B

 

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?