EPFO Previous Year Question Part-6_00.1
UPSC Exam   »   EPFO Previous Year Question Part-6

EPFO Previous Year Question Part-6

 

It is the sixth part of our 20-days study plan where we will discuss 12 previous years questions every day. Make sure you have a firm grip on these questions so that you can understand the pattern of questions that are being asked in the UPSC EPFO EO exam.

 

Q61. From the information given below, calculate the sum insurable

Date of fire-01.03.2016

Turnover from 01.03.2015 to 29.02.2016—F 88,00,000

Agreed GP ratio-20%

Special circumstances clause provided for the, increase of turnover by 10%

(a) Rs. 19,3,000

(b) Rs. 48,40,000

(c) Rs. 10,32,000

(d) Rs. 24,20,000

 

Q62. Income and Expenditure Account is

(a) Real Account

(b) Personal Account

(c) Nominal Account

(d) Capital Account

 

Q63. Legacies are generally

(a) capitalized and taken to Balance Sheet

(b) treated as income

(c) treated as expenditure

(d) NI capitalized and taken to Suspense Account

 

Q64. The abnormal loss on consignment is credited to

(a) Profit and Loss Account

(b) Consignee’s Account

(c) Consignment Account

(d) Income and Expenditure Account

 

Q65. When goods are purchased for the Joint Venture, the amount is debited to

(a) Purchase Account

(b) Joint Venture Account

(c) Venturer’s Capital Account

(d) Profit and Loss Account

 

Q66. Consider the following information

Rate of gross profit-25% on cost of goods sold

Sales—Rs. 20,00,000

Which one of the following is the amount of gross profit?

(a) Rs. 5,00,000

(b) Rs. 6,25,000

(c) Rs. 3,75,000

(d) Rs. 4,00,000

 

Q67. Branch Account under Debtors System is

(a) Real Account

(b) Personal Account

(c) Nominal Account

(d) Liability Account

 

Q68. The cost of electric power should be apportioned over different departments according to

(a) horsepower of motors

(b) number of light points

(c) horsepower multiplied by machine hours

(d) machine hours

 

Q69. Under which Schedule of the Companies Act, 2013, the formats of financial statements are prescribed?

(a) Schedule I

(b) Schedule II

(c) Schedule III

(d) Schedule IV

 

Q70. In the absence of any provision in the partnership agreement. profits and losses arc shared by the partners

(a) in the ratio of the capital of partners

(b) equally

(c) in the ratio of loans given by them to the partnership firm

(d) in the ratio of the initial capital introduced by the partners

 

Q71. Works Committee. Safety Committee and Canteen Management Committee are the examples of

(a) workers’ participation in management

(b) workers’ education schemes

(c) workers’ cooperatives

(d) workers’ suggestion schemes

 

Q72. Which one of the following is not part of the aims and purposes of the ILO as per Philadelphia Declaration?

(a) Labour is not a commodity.

(b) Freedom of expression and of association are essential to sustained progress.

(c) Poverty anywhere constitutes danger to prosperity everywhere.

(d) The war against want requires to be carried on with unrelenting vigour within each nation and is solely the responsibility of the government.

 

Solutions

 

61. A 62. C 63. A 64. C 65. B 66. D
67. C 68. C 69. C 70. B 71. A 72. D

 

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?