EPFO Previous Year Question Part-5_00.1
UPSC Exam   »   EPFO Previous Year Question Part-5

EPFO Previous Year Question Part-5

 

It is the fifth part of our 20-days study plan where we will discuss 12 previous years questions every day. Make sure you have a firm grip on these questions so that you can understand the pattern of questions that are being asked in the UPSC EPFO EO exam.

 

Q49. Panchayats (Extension to the Scheduled Areas) Act, 1996 permits self-governance of natural resources by

(a) Gram Sabha

(b) Gram Panchayat

(c) the Chairman of Gram Panchayat

(d) forest dwellers of a village situated in the areas mentioned in the Fifth Schedule of the Constitution of India

 

  1. Which one of the following countries is not a member of WTO?

(a) Japan

(b) China

(c) Iran

(d) Russia

 

Q51. A StandUp enterprise can be established in

  1. farming sector
  2. manufacturing sector
  3. service sector
  4. trading sector

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1, 2 and 4

(b) 1, 3 and 4

(c) 1, 2 and 3

(d) 2, 3 and 4

 

Q52. Who among the following were conferred with Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2016?

  1. Jim Rai
  2. Dipa Karmakar
  3. P. V. Sindhu
  4. Sakshi Malik

Select the correct answer using the code given below.

(a) 2 and 3 only

(b) 2, 3 and 4 only

(c) 1 and 4 only

(d) I. 2, 3 and 4

 

Q53. ISRO in August 2016 successfully test launched Supersonic Combustion Ramjet (Scramjet) Engine. Which of the following statements with regard to Scramjet Engine is/are correct?

  1. It can efficiently operate both in subsonic and supersonic combustor modes.
  2. India is the first country to demonstrate the flight testing of a Scramjet Engine.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

 

Q54. Startup Hubs are agreed to be set up in

  1. IIITs
  2. IISERs
  3. NITs
  4. 4, Central Universities

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1. 2 and 3

(b) 1 and 4 only

(c) 3 and 4 only

(d) 1, 3 and 4

 

Q55. Standup India Programme envisages each bank branch to give loan between Rs. 10 lakh to Rs. 100 lakh

  1. to at least one SC/ST borrower
  2. to at least one woman borrower
  3. to at least one rural unemployed youth borrower.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1 and 2

 

Q56. In case of gold, revenue is recognized in the accounting period in which the gold is

(a) delivered

(b) sold

(c) mined

(d) identified to be mined

 

Q57. As per the traditional approach, the expense to be matched with revenue is based on

(a) original cost

(b) opportunity cost

(c) replacement coat

(d) cash cost

 

Q58. Preliminary expenses are the examples of

(a) capital expenditure

(b) capital gain

(c) deferred revenue expenditure

(d) revenue expenditure /expense

 

Q59. Depreciation of fixed assets is an example of

(a) deferred revenue expenditure

(b) capital expenditure

(c) capital gain

(d) revenue expenditure/expense

 

  1. In the context of accounting, the term IFRS stands for

(a) International Financial Reporting Standards

(b) Indian Financial Reporting Standards

(c) Indian Financial Reporting System

(d) International Financial Reporting System

 

 

Solutions

49. A 50. C 51. D 52. D 53. A 54. A
55. D 56. C 57. A 58. C 59. D 60. A

 

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?