EPFO Previous Year Question Part-4_00.1
UPSC Exam   »   EPFO Previous Year Question Part-4

EPFO Previous Year Question Part-4

 

It is the fourth part of our 20-days study plan where we will discuss 12 previous years questions every day. Make sure you have a firm grip on these questions so that you can understand the pattern of questions that are being asked in the UPSC EPFO EO exam.

 

Q37. Which one of the following is not a feature of the Aadhaar (Targeted Delivery of Financial and other Subsidies, Benefits and Services) Act, 2016?

(a) Only citizens of India are entitled for enrolment under this Act.

(b) Both demographic and biometric information is to be submitted for enrolment.

(c) The Unique Identification Authority of India is responsible for enrolment and authentication under this Act.

(d) It is the responsibility of the Unique Identification Authority to ensure the security of identity of individuals.

 

Q38. Forced labour or beggar is a violation of which one of the following Articles of the Constitution of India?

(a) Article 16

(b) Article 17

(c) Article 19

(d) Article 23

 

Q39. Which one of the following statements regarding the Constituent Assembly of India is not correct?

(a) The Constituent Assembly was composed of members who had been elected indirectly by the Members of the Provincial Legislative Assembly

(b) The Constituent Assembly held its first sitting on 9th December, 1946.

(c) The seats in each province were distributed among the three main communities Muslim, Sikh and General, in proportion to their respective populations.

(d) The method of selection in the case of representatives of Indian States was to be determined by the Governor General of India.

 

Q40. Which one of the following is not a constitutional body?

(a) The Election Commission of India

(b) The Finance Commission

(c) The Official Languages Commission

(d) The National Commission for Women

 

Q41. Which one of the following is not a feature of monopolistic competition?

(a) Large number of buyers and sellers in the market

(b) Differentiated products constitute the market.

(c) Product in the market is homogeneous

(d) Selling costs are used for sale promotion

 

Q42. Social cost is higher than economic cost because

(a) society is bigger than economy

(b) society includes polity while economy does not include it

(c) cost borne by bystanders is positive

(d) society includes both consumers and producers

 

Q43. Cess on coal at Rs. 100 per ton is a type of

(a) carbon tax

(b) carbon subsidy

(c) carbon incentive for technology

(d) carbon incentive for selling carbon permit

 

Q44. Core inflation is different from headline inflation because the former

(a) ignores articles of volatile nature in the price index

(b) considers articles of volatile nature in the price index

(c) is not based on commodity price index

(d) considers only core items of consumption in the price index

 

Q45. Who among the following is the author of the book, Choice of Techniques?

(a) A. K. Sen

(b) K. N. Raj

(c) V. K. R. V. Rao

(d) Sukhamoy Chakravarty

 

Q46. Which one of the following bodies has formulated the ‘National Student Startup Policy’, Launched by the President of India in November 2016?

(a) UGC

(b) NCERT

(c) AIU

(d) AICTE

 

Q47. Who among the following was the Chairman of the Working Group for determining the methodology for construction of Producer Price Index (PPl) in India (2014)?

(a) Sumitra Chaudhury

(b) D V. Subbarao

(c) Abhijit Seri

(d) B. N. Goldar

 

Q48. Which one of the following schemes is aimed at all-round development of adolescent girls in the age group of 11-18 years and making them selfreliant?

(a) RGSEAG

(b) IGMSY

(c) NMEW

(d) IZNIK

 

Solutions

37. A 38. D 39. D 40. D 41. C 42. C
43. A 44 A. 45. A 46. D 47. D 48. A

 

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?