EPFO Previous Year Question Part-3_00.1
UPSC Exam   »   EPFO Previous Year Question Part-3

EPFO Previous Year Question Part-3

 

It is the third part of our 20-days study plan where we will discuss 12 previous years questions every day. Make sure you have a firm grip on these questions so that you can understand the pattern of questions that are being asked in the UPSC EPFO EO exam.

 

Q25. Why did the Congress declare 9th May to be ‘Ethiopia Day?

(a) Because the Ethiopians declared their support for the cause of Indian independence from British rule.

(b) Because Ethiopia became independent from Britain on that day.

(c) Because Ethiopia was attacked by Italy in early 1936 and their resistance was considered freedom struggle.

(d) Because Ethiopian leaders denounced Mussolini.

 

Q26. Who set up the Bharat Stree Mahamandal in 1910?

(a) Annie Besant

(b) Meherbal Tata

(c) Saraladevi Chaudhurani

(d) Tarabai Shinde

 

Q27. Which one of the following is not a feature of the Non-Cooperation Movement?

(a) Economic boycott was intense and successful

(b) The middle class participated in very large numbers in the movement.

(c) It was marked by uneven geographical spread and regional variations.

(d) Along with Non-Cooperation, other Gandhian social reform movements like the anti- liquor campaign achieved some success.

 

Q28. Which one of the following publications was started by Khan Abdul Ghaffar Khan in 1928?

(a) Palchtun

(b) Khudai Khidmatgar

(c) Young India

(d) India Awakens

 

Q29. Who among the following was the founder of the Arya Mahila Samaj in the early 1880s?

(a) Swami Dayananda Saraswati

(b) Swami Vivekananda

(c) Pandita Ramabai

(d) Ramabai Ranade

 

Q30. Who among the following is considered to be the first Indian to go to jail in performance of his duty as a journalist?

(a) Mahatma Gandhi

(b) Rabindranath Tagore

(c) Lokmanya Tilak

(d) Surendranath Banerjee

 

Q31. Which of the following was/were the reason/ reasons for the lack of economic development in India in the 19th century?

  1. Officially the British Government was committed to a policy of Laissez-faire, but it was actually a policy of discriminatory intervention.
  2. European entrepreneurs had connections to banks and agency houses, while Indians had to rely on kin, family and caste men.

3.When plantations were transferred to individual capitalist ownership, native investors were deliberately ignored. Select the correct answer using the code given below.

(a) I only

(b) 2 and 3 only

(c) I and 3 only

(d) I, 2 and 3

 

Q32. Which social reformer’s autobiography. entitled Looking Hack, describes his experiences in setting up schools for women in Poona in the 1890s?

(a) Dhondo Keshav Karve

(b) K. T. Telang

(c) Jyotirao Phule

(d) Dr. B, R. Ambedkar

 

Q33. Who was the first Director General of the Archaeological Survey of Indio?

(a) John Marshall

(b) Alexander Cunningham

(c) Mortimer Wheeler

(d) Francis Buchanan

 

Q34. Which of the following works was not contributed by the famous social reformer Begun Rokeya?

(a) Ardhangi

(b) Griha

(c) Mother India

(d) Sultana’s Dream

 

Q35. Which one of the following is not a characteristic of the Mughal chronicles?

(a) They present a continuous chronological record of events.

(b) They were a repository of factual information about the Mughals.

(c) They allow us to understand how imperial ideologies were created and disseminated.

(d) They contain brief biographies of the authors of the chronicles.

 

Q36. Which one of the following statements regarding an Overseas Citizen of India (OCT) is not correct?

(a) An Oct is a citizen of another country.

(b) An OCI possesses multiple-entry long-term visa for visiting India.

(c) An OCI is at par with NRIs in all matters.

(d) An OCI is not entitled to the fundamental right to equality of opportunity in public employment.

 

Solutions

25. C 26. C 27. B 28. A 29. C 30. D
31. D 32. A 33. B 34. C 35. D 36. C

 

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?