EPFO Previous Year Question Part-16_00.1
UPSC Exam   »   EPFO Previous Year Question Part-16

EPFO Previous Year Question Part-16

 

It is the sixth part of our 10-days study plan where we will discuss 12 previous years questions every day. Make sure you have a firm grip on these questions so that you can understand the pattern of questions that are being asked in the UPSC EPFO EO exam.

 

Q 61. There are 20 girls and 30 boys in a class, and their respective average marks are found to be 55 and 58. The average marks of the entire class are

(a) 56.5

(b) 56.6

(c) 56.7

(d) 56.8

 

Q 62. Consider an industry with the following features:

Budgeted monthly fixed cost = Rs. 2, 20,000

Normal monthly output = 12000 per standard labour hour

Standard variable overhead rate = Rs. 25 per labour hour

What would be total factory overhead rate?

(a) Rs. 40.33 per labour hour

(b) Rs. 41.67 per labour hour

(c) Rs. 42.67 per labour hour

(d) Rs. 43.33 per labour hour

 

Q 63. Acid rain is due to

(a) Sulphur dioxide pollution

(b) Carbon monoxide pollution

(c) Pesticide pollution

(d) Dust particles in the atmosphere

 

Q 64. DNA fingerprinting is a technique used for the detection of

(a) Alzheimer’s disease

(b) Disputed parentage

(c) AIDS

(d) Yellow Fever

 

Q 65. There are four identically sized and shaped balls in a box, with only its top open. Each ball is of a different colour, these being: Green, Red, White and Blue, only one ball of each colour. Without looking into the box, one ball is randomly picked out and its colour is noted; then it is returned to the box. What are the chances that, in two successive draws, one may get the white ball and the red ball – in whichever order?

(a) 1/16

(b) 1/8

(c) ¼

(d) ½

 

Q 66. Consider the following programmes:

Credit Linked Capital Subsidy Scheme

Micro Finance Programme

National Manufacturing Competitiveness Programme

Cluster Development Programme

What is common in the above programmes?

(a) They are related to improving agriculture

(b) They are programmes related to Micro, Small and Medium Enterprises

(c) They are programmes to improve large scale industries

(d) They are programmes to improve the traditional cottage industries

 

Q 67. SPAM in a system (e-mail) is

(a) A message distributed indiscriminately

(b) A search engine

(c) An activity of the user

(d) A command initiated by the sender

 

Q 68. A cylindrical closed tank contains 36π cubic metres of water, and is filled to half of its capacity. When the cylindrical tank is placed upright on its circular base on level ground, the height of the water in the tank is 4 metres. But, when this tank is placed on its side on level ground, what will be the height of the surface of the water above the ground?

(a) 9 metres

(b) 6 metres

(c) 3 metres

(d) 1 metre

 

Q 69. Data regarding inventory of a particular item of usage in the production activities of an organization are: the quantity in stock is 1500 units and the value of this stock is Rs. 1, 27, 500. (This works out to an average unit cost of Rs. 85) During the ensuing year X, an additional 300 units are purchased at a unit cost of Rs. 95. Consumption in production processes during the year X has been 600 units. Working by the First-in-First-out basis, the value of the residual inventory of the item at the end of the year X will be

(a) Rs. 1, 00, 000

(b) Rs. 1, 02, 500

(c) Rs. 1, 05, 000

(d) Rs. 1, 07, 500

 

Q 70. Consider the following statements about All India Radio:

  1. It is governed by the Prasar Bharati Board.
  2. It was so named in 1936.
  3. It does not provide DTH services.
  4. FM Rainbow and FM Gold are its subsidiary channels.

Which of the above statements are correct?

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 3 and 4 only

(c) 1, 2 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

 

Q 71. The famous ‘Giri’ approach in Industrial Relations in India espouses the cause of

(a) Adjudication

(b) Compulsory Collective Bargaining

(c) Conciliation

(d) Arbitration

 

Q 72. In a race, the first four winners are to be awarded points. Each winner’s points must be 5 more than that of the next position winner. Total sum of the points to be awarded is 50. What will be the points for the third position winner?

(a) 30

(b) 20

(c) 10

(d) 5

 

Solutions

61. D 62. D 63. A 64. B 65. B 66. B
67. A 68. C 69. C 70. C 71. B 72. C

 

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?