EPFO Previous Year Question Part-15_00.1
UPSC Exam   »   EPFO Previous Year Question Part-15

EPFO Previous Year Question Part-15

 

It is the fifth part of our 10-days study plan where we will discuss 12 previous years questions every day. Make sure you have a firm grip on these questions so that you can understand the pattern of questions that are being asked in the UPSC EPFO EO exam.

 

Q 49. Whenever countries set up a free trade area they abolish all restrictions on trade among themselves and

(a) They establish a common external tariff on imports from outside countries

(b) They abolish all restrictions on imports from outside countries

(c) They abolish all restrictions on imports from other free trade areas

(d) Each country maintains on quotas on imports from outside countries

 

Q 50. Which of the following are the functions of foreign investment promotion board (FIPB)?

  1. To ensure expeditious clearance of the proposals for foreign investment
  2. To review periodically the implementation of the proposals cleared by the board
  3. To undertake all other activities for promoting and other facilitating FDI as considered necessary from time to time
  4. To interact with the FIPC being constituted separately by the Ministry of Industry

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 1, 2 and 4 only

(c) 1, 2, 3 and 4

(d) 3 and 4 only

 

Q 51. The term ‘dear Money’ refers to

(a) Low rate of interest on housing loans

(b) Value of money at the recession stage

(c) High rate of interest

(d) Savings gained due to decrease in rate of interest on housing loans

 

Q 52. A certain sequence of integers is constructed as follows:

Consider 0 and 1 as the first two numbers. The next, i.e. the third number is constructed by their sums, i.e. 1. This process of constructing the next number continues taking these numbers 0, 1, 1 as the first, second and third numbers in the sequence. What will be the 7th and 10th numbers respectively?

(a) 6 and 30

(b) 7 and 33

(c) 8 and 34

(d) 10 and 39

 

Q 53. The Rangarajan committee on disinvestment of shares in Public sector enterprises suggested that

  1. The percentage of equity to be divested should be more than 49% for industries explicitly reserved for the public sector and it should be either 74% or 100% for others.
  2. Year-wise targets of disinvestment should be maintained.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

 

Q 54. The parliament can make any law for whole or any part of India for implementing international treaties

(a) With the consents of all the States

(b) With the consents of majority of the states

(c) With the consent of the states concerned

(d) Without the consent of any state

 

Q 55. In the study of pollution, SPM refers to

(a) Sulphur phosphorus matter

(b) Sulphur particulate matter

(c) Solid particulate matter

(d) Suspended particulate matter

 

Q 56. Which of the following industries were first established during the British rule in India?

(a) Cotton Textile industry; and jute industry

(b) Jute industry; and iron and steel industry

(c) Cotton textile industry; and chemical industry

(d) Jute industry; and chemical industry

 

Q 57. Which of the following are the roles of the finance commission India?

  1. The distribution of money collected through taxes
  2. Evaluation of centrally sponsored schemes
  3. Evolve principles based on which funds are allotted among states
  4. To develop five year plans

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 4 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 4 only

(d) 2 and 3 only

 

Q 58. Which of the following statements are correct regarding the International Monetary Fund (IMF)

  1. India is a founder member of the IMF
  2. India’s quota in the IMF is more than 4 percent.
  3. Finance Minister is represented ex-officio on the IMF.
  4. IMF conducts regular review of India’s economic status under Article IV.

Select conducts the correct answer using the codes given below:

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 1, 3, and 4 only

(c) 2 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

 

Q 59. A firm is purchasing two items, both on credit on the same day. The credit term offered for the first item is 2.5 /10, 1/20, net 30; and the credit term offered for the second for the second item is 3/5, 2/15, net 30. The declared purchase cost of item 1 is Rs 60,000 and that of item 2 is Rs 1, 40,000. If both credits can be the total amount to be paid out?

(a) Rs. 1, 97,200

(b) Rs. 1, 97,500

(c) Rs. 1, 96,600

(d) Rs. 1, 98,400

 

Q 60. What was the position held by Dr. S. Radhakrishnan, before he became the vice-President of India?

(a) Ambassador to the U.S.A.

(b) Chairman, U.G.C

(c) Chairman, Planning Commission

(d) Ambassador to the Soviet Union

 

Solutions

49. A 50.  C 51. C 52. C 53. A 54. D
55. D 56. A 57. B 58. B 59. C 60. D

 

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?