EPFO Previous Year Question Part-14_00.1
UPSC Exam   »   EPFO Previous Year Question Part-14

EPFO Previous Year Question Part-14

 

It is the fourth part of our 10-days study plan where we will discuss 12 previous years questions every day. Make sure you have a firm grip on these questions so that you can understand the pattern of questions that are being asked in the UPSC EPFO EO exam.

 

  1. 37 Numbers a1, a2, a3, a4, a5 ……… a24 are in arithmetic progression and a1 + a5 + a10 + a15 + a20 + a24 =225

The value of a1 + a2 + a3 + a4 + a5 + ………+ a23 + a24 is

(a) 525

(b) 725

(c) 850

(d) 900

 

Q 38. Under the constitution of India which of the following statements are correct?

  1. The Constitution is supreme
  2. There is a clear division of powers between the Union and the state governments.
  3. Amendments to the constitution have to follow the prescribed procedures.
  4. The Union Parliament and the state Legislatures are sovereign.
  5. The preamble to the constitution cannot be invoked to determine the ambit of Fundamental Rights

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1, 2, 3, 4 and 5

(b) 2, 3 and 4 only

(c) 1, 4 and 5 only

(d) 1, 2 and 3 only

 

Q 39. When the government ownership in Public Sector Undertakings is diluted, it is called

(a) Privatisation

(b) Public Private Partnership

(c) Disinvestment

(d) Deflation

 

Q 40. The right to free and Compulsory Education Act, 2009 provides for education to every child in the age group

(a) 5 – 13 years

(b) 8 – 16 years

(c) 7 – 15 years

(d) 6 – 14 years

 

Q 41. If the Prime Minister of India is a member of the Rajya Sabha

(a) He can make statements only in the Rajya Sabha.

(b) He has to become a member of the Lok Sabha within six months.

(c) He will not be able to speak on the budget in the Lok Sabha

(d) He will not be able to vote in his favour in the event of a no-confidence motion

 

Q 42. Which one of the following formed the basic premise for developing the Indian Constitution?

(a) The Government of India Act, 1935

(b) The U.S Constitution

(c) The British Constitution

(d) The UN Charter

 

Q 43. The Malimath Committee (2003) looked at ways to reform the

(a) Educational System in India

(b) Criminal Justice System in India

(c) Copyright laws in India

(d) Public-Private Partnership in India

 

Q 44. What are the disadvantages of Provident fund Scheme?

  1. Money is inadequate for risks occurring early in working life.
  2. Inflation erodes the real value of savings.
  3. It generates forced saving that can be used to finance national development plans.

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 , 2 and 3

 

Q 45. Besides resistance to pests, what are the other prospects for which plants have been genetically engineered?

  1. To enable them withstand drought
  2. To increase the nutritive value of the produce
  3. To enable them to grow and do photosynthesis in spaceships and space stations
  4. To increase their shelf life

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 3 and 4 only

(c) 1, 2 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

 

Q 46. Consider the following items:

  1. Consumer goods and services
  2. Gross private domestic investment
  3. Goods and services produced by the government
  4. Net income from abroad

Which of the above items are included in GNP?

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 1, 2 and 4 only

(c) 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

 

Q 47. Which of the following statements best describes the content of theory of distribution?

(a) The distribution of income among different individuals in the economy

(b) The distribution of income between the centre and the state governments

(c) The principle of just distribution of wealth and income

(d) The distribution of income between the owners of factor resources

 

Q 48. The demand for a factor production is said to be derived demand because

  1. It is function of the profitability of an enterprise
  2. It depends on the supply of complementary factors
  3. It stems from the demand for the final product
  4. It arises out of means being scarce in relation to wants

Which of the above reasons is/are correct?

(a) 1 only

(b) 3 only

(c) 2 and 4 only

(d) 1, 2, 3, and 4

 

Solutions

37. D 38. D 39. C 40. D 41. D 42. A
43. B 44. A 45. C 46. D 47. D 48. B

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?