EPFO Previous Year Question Part-13_00.1
UPSC Exam   »   EPFO Previous Year Question Part-13

EPFO Previous Year Question Part-13

 

It is the third part of our 10-days study plan where we will discuss 12 previous years questions every day. Make sure you have a firm grip on these questions so that you can understand the pattern of questions that are being asked in the UPSC EPFO EO exam.

 

Q 25. Which of the following are incorporated in the Government approved National Telecom Policy, 2012?

  1. Broadband for all with a minimum download speed of two megabits per second
  2. India’s rural tele- density to be improved from 39% to 70% in the next five years
  3. Roaming charges shall be scrapped

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

 

Q26. Which of the following is one of the Millennium Development Goals fixed by the UNO?

(a) Halving extreme poverty and halting the spread of HIV/AIDS

(b) Develop a new variety of food grains which can ensure bumper crops

(c) To ensure that the population doesn’t increase in the least developed countries.

(d) Develop procedures towards adequate and timely forewarning on hurricanes and tsunamis.

 

Q27. The term ‘Carbon Footprint’ means

(a) A region which is rich in coal mines

(b) The amount of reduction in the emission of CO2 by a country

(c) The use of carbon in manufacturing industries

(d) The amount of greenhouse gases produced by our day to day activities.

 

Q28. Amongst the following who is the latest recipient of the ‘Bharat Ratna’ award?

(a) Sachin Tendulkar

(b) Atal Bihari Vajpayee

(c) Amartya Sen

(d) A.P.J Abdul Kalam

 

Q 29. Green Revolution in India was expeditiously feasible in zones of

(a) High rainfall

(b) Moderate rainfall

(c) Assured irrigation

(d) Higher population density

 

Q30. What is Apartheid?

(a) An international organization of peace

(b) A medical term

(c) A trade charter

(d) A policy of racial segregation.

 

Q31. Transportation plays a great role in any economy. Which of the following modes of the transportation has the highest elasticity?

(a) Air

(b) Rail

(c) Road

(d) Water

 

Q32. How does an expansionary monetary policy affect the rate of interest and level of income?

(a) Raises the level of income but lowers the rate of interest

(b) Raises the rate of interest but lowers the level of income

(c) Raises both, rate of interest and the level of income

(d) Lowers both, the rate of interest and the level of income.

 

Q33. In a medium-sized township, the trend of annual migration is an addition of 20% of the population as it was at the beginning; also 15% of the population as it was at the beginning is estimated to relocate elsewhere every year. If the current population is 80000, what is the likely population three years hence?

(a) 90000

(b) 91200

(c) 92000

(d) 92610

 

Q34. ”The problem of Rupee” was whose DSc Thesis?

(a) Sri Aurobindo

(b) Dr. Rajendra Prasad

(c) Pt. Jawahar Lal Nehru

(d) Dr. Bhimrao Ambedkar

 

Q35. What is the correct sequence of tributaries of the River Ganga from West to East?

(a) Yamuna, Ghaghara, Son, Gandak and Kosi

(b) Ghaghara, Yamuna, Gandak, Kosi and Son

(c) Yamuna, Ghaghara, Gandak, Son and Kosi

(d) Ghaghara, Yamuna, Kosi, Gandak and Son

 

Q 36. There are two circle of radii r1 and r2 (r1 < r2). The area of bigger circle is 693/2 cm2. The difference of their circumference is 22cm. What is the sum of the diameters of two circles?

(a) 17.5 cm

(b) 22 cm

(c) 28.5 cm

(d) 35 cm

 

Solutions

25. C 26. D 27. D 28. B 29. A 30. C
31. C 32. C 33. A 34. D 35. D 36. A

 

 

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?