EPFO Previous Year Question Part-12_00.1
UPSC Exam   »   EPFO Previous Year Question Part-12

EPFO Previous Year Question Part-12

 

It is the second part of our 10-days study plan where we will discuss 12 previous years questions every day. Make sure you have a firm grip on these questions so that you can understand the pattern of questions that are being asked in the UPSC EPFO EO exam.

 

Q13. Which of the following statements are correct in respect to ‘Stridhana’?

  1. Various types of movable property gifted to a woman on various occasions during her lifetime.
  2. Various types of movable property gifted to a woman at the time of her first marriage.
  3. On the woman’s death, this wealth could b inherited by her children and husband.
  4. On the woman’s death, this wealth could be inherited by her natural legally adopted children, with none of the sons-in-law, having any claim on any part thereof.

Select the correct answer using the codes given below

(a) 2 and 3 only

(b) 2 and 4 only

(c) 1 and 4 only

(d) 1 and 3 only

 

Q14. What is the number of States and Union Territories in India?

(a) 29 and 6

(b) 28 and 7

(c) 29 and 7

(d) 28 and 6

 

Q15. Which of the following is not true of the Western Ghats?

(a) UNESCO declared 39 places in the Western Ghats as ‘World Heritage Sites’ in 2012.

(b) It is one of the eight hottest hotspots of biological diversity in the world.

(c) It has two reserves and 13 national parks.

(d) ONGC surveys have recently found huge oil reserves.

 

Q16. Ayodhya is located at the bank of the river?

(a) Falgu

(b) Ganga

(c) Saryu

(d) Yamuna

 

Q17. The Khilafat Committee accepted Mahatma Gandhi’s suggestion for a non-violent non-cooperation protest against the Government on its meeting at

(a) Bombay

(b) Nagpur

(c) Allahabad

(d) Kanpur

 

Q18. What is Know India Programme (KIP)?

(a) A programme for children aged 12-15 years from rural areas to make them aware of different aspects of India.

(b) A programme that facilitates visits of rural teachers to different parts of the country.

(c) An out-reach programme of the Ministry of External Affairs to build closer ties with India’s neighbourhood.

(d) A programme for diaspora youth to promote awareness among them about different aspects of India.

 

Q19. What is the perimeter of the figure shown below?

 

EPFO Previous Year Question Part-12_40.1

(a) 44cm

(b) 48cm

(c) 54cm

(d) 58cm

 

Q20. Special Economics Zones (SEZ) are developed to

(a) Generate additional economic activity throughout the country.

(b) Beautify suburban areas.

(c) Upgrade the facilities in the countryside.

(d) Promote investment from domestic and foreign sources

 

Q21. Which of the following statements reflect the distinctive features about 6th century BCE Ganas or Sanghas?

  1. The ancient Indian Ganas were olagarchies.
  2. The ancient Indian Ganas were non-monarchical states.
  3. Magadha, Kosala, Vatsa and Avanti were the most powerful States of that era.
  4. The producers of the Buddhist monastic order were patterned on the Sangha politics.

 

Select the correct answer from below:

(a) 1,2 and 3

(b) 1,2,3 and 4

(c) 1,2 and 4

(d) 3 and 4 only

 

Q22. Which is the chronological sequence of the following developments?

  1. Decline in the export of Indian cotton
  2. Cotton boom in India
  3. Civil War in America

Select the option from below:

(a) 1,3 and 2

(b) 2,3 and 1

(c) 1,2 and 3

(d) 2,1 and 3

 

Q23. Which of the following are the typical differences between the private insurance programmes and the social insurance programmes?

  1. Adequacy vs equity
  2. Voluntary vs Mandatory participation
  3. Contractual vs statutory right
  4. Funding

Correct the correct option from below:

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 1,2 and 4 only

(c) 3 and 4 only

(d) 1,2 3 and 4

 

Q24. ‘Unbalanced growth’ is hypothesized when

(a) Expansion can take place simultaneously on several growth routes

(b) Supply of labour is fixed

(c) Supply of capital is unlimited

(d) Active sectors need to, and do energize sluggish sectors.

 

 

Solutions

13. C 14. C 15. D 16. C 17. C 18. D
19. A 20. D 21. B 22. B 23. D 24. D

 

Sharing is caring!

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?